До декември Европейският съюз ще създаде черен списък на данъчните убежища, които не си сътрудничат със съюза, обяви заместник-председателят на Еврокомисията Валдис Домбровскис след заседание на финансовите министри в Брюксел.

По думите му, случаят "Парадайз пейпърс" и изтичането на хиляди документи за избягване на данъчно облагане от богати и известни личности може да даде тласък на финансовите министри по-бързо да разгледат подобни мерки. Домбровскис напомни за предложението на Комисията мултинационални корпорации с повече от 750 милиона евро приходи да обявяват публично откъде идват те и в коя държава на Евросъюза плащат данъци.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Европейската комисия: Скорошно проучване показа съществената роля, които финансовите посредници и консултанти имат в избягването на данъчни плащания в глобален мащаб. Европейското законодателство може да бъде заобиколено чрез много добре измислени схеми, като например избягване плащането на ДДС. Затова е важно националните власти да получават информация за потенциално агресивни схеми за избягване на данъчни плащания, преди тези схеми да влязат в действие.
ЕС предвижда черен списък на данъчните убежища след "Парадайз пейпърс"

ЕС предвижда черен списък на данъчните убежища след "Парадайз пейпърс"

Министрите на финансите на страните от ЕС ще обсъдят днес изготвянето на черен списък на данъчните убежища по света, след като изтекли документи от оф...