НОВИНИ

Финландия - зеленото председателство на ЕС, което иска да ви изненада

Когато през 2009 г. Швеция като председател на Съвета на ЕС въведе водата от стъклени шишета и кани с чешмяна вода по време на работните срещи в Съвета, на мнозина това се стори ексцентрично. Десет години по-късно застъпилата на 1 юли Финландия си поставя за цел да не използва пластмаса през шестте си месеца начело на Съвета.

финландия зеленото председателство иска изненада
bnt avatar logo
от БНТ
10:32, 03.07.2019
Чете се за: 03:32 мин.
Истории

Ще се опитаме да организираме председателство, в което няма да бъде използвана нито една пластмасова чаша. Казват ни, че това не е възможно, но въпреки това смятаме да поемем предизвикателството, казва посланикът на Финландия Пайви Блинника при представянето на приоритетите на Финландското председателство на ЕС.

Финландците смятат обаче да стигнат много по-далеч. Срещите, които ще бъдат организирани по време на шестмесечното "дежурство" ще бъдат по-малко - 130, защото предшестващото Румънско председателство, по думите на посланик Блинника, е свършило много работа, затваряйки всички възможни досиета, а докато новият Европейски парламент подготви нови текстове, законотворчеството ще тече по-спокойно. За сравнение по време на първото Българско председателство на Съвета на ЕС в София са проведени 284 събития, 12 неформални съвета и 5 срещи от парламентарно измерение.

Финландците не само смятат да експериментират с провеждането на видеоконферентни събития, на работно ниво, в които няма да е нужно представителите на страните членки да заседават в една зала, а ще могат да участват в кабинетите си, но ще лишат министрите от луксозния транспорт от летището до заседателните зали - услуга, предоставяна досега от всички предходни председателства.

Вместо това министрите и делегациите, които ще участват в неформалните Съвети в Хелзинки, ще бъдат помолени да използват местния градски транспорт или да се придвижват с велосипеди до заседателните зали.

"Разбира се, няма да забраним на министрите, които желаят да използват собствени автомобили, но ние няма да предоставяме коли", казва финландската посланичка.

За да могат министрите да яхнат велосипедите шестте неформални Съвета - по конкуретноспособност, екология, правосъдие и вътрешни работи, външни работи, икономика и финанси и земеделие и рибарство, са планирани през топлите летни месеци, преди падането на северната зима.

От икономисаните самолетни емисии, заради намаления брой срещи - само 130 във Финландия, ще бъдат закупени въглеродни емисии на стойност половин милион евро. С тях ще бъдат финансирани екологични проекти в Уганда, Лаос, Виетнам и Хондурас, които целят изграждането на обекти за чиста енергия и намаляването на парниковите газове. Към тях ще бъдат добавени и икономисаните средства от подаръците, които по традиция председателството прави на членовете на администрациите на страните членки, които участват в различните формати на Съвета. Това не е непременно добра новина за колекционерите на шалчета и вратовръзки с логото на председателството, но и финландците не са променили визията си спрямо предишната си вахта през 2006 г., само две цифри от годината, за да актуализират картината на третото си председателство на Съвета.

;

При всички тези усилия едва ли някой ще се учуди, че един от четирите основни приоритета на Финландското председателство ще е борбата с климатичните промени. Приоритетите са обединени около девиза "Устойчива Европа за устойчиво бъдеще".

След неуспеха на европейските лидери през юни да запишат 2050 г. като цел за постигане на нулев въглероден отпечатък от европейската икономика, Финландия си поставя цел тази дата да бъде вписана в официалните документи на ЕС.

"Когато ме питат защо програмата на финландското председателство започва с "климатични промени", моят отговор е, че не искаме те да отбележат края ни", казва в своето обръщение към европейските граждани по повод започването на председателството финландският министър-председател Анти Рине.

Анти Рине, министър-председател на Финландия: Със сигурност знам, че една устойчива Европа и че устойчивото бъдеще са възможни, стига да се обединим, за да преследваме смели, ориентирани към бъдещето политики. Така можем да продължим нашата уникална история. Решаването на кризата с климата може да бъде следващият героичен акт на Европа, който ще бъде адмириран и оценен от бъдещите поколения. Това е, към което Финландия, както председателството, обещава да се стреми. Сега е времето за решения.
;

Освен върху промените в климата Финландското председателство ще акцентира върху спазването на върховенството на правото, конкурентоспособност и социално включване, сигурност и миграция. Председателството си поставя за цел и да приключи преговорите по следващия дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 година, както и да придвижи напред реформата на Икономическия и монетарен съюз, както и довършването на Банковия съюз.

"Искаме да засилим върховенството на правото и спазването на правилата, а заедно с това и борбата с корупцията", казва посланик Блинника.

В програмата на председателство се акцентира, че върховенството на правото е основополагаща ценност на ЕС и предусловие за членството. Затова Финландия би искала да придвижи инициативата на Белгия и Германия за въвеждане на постоянен механизъм за мониторинг на съблюдаването му във всички държави членки, както и процедурите по член 7 от Лисабонския договор започнати срещу Полша и Унгария за нарушаването на принципа за върховенство на правото. Привърженик на обвързването на европейското финансиране със съблюдаването на законността и равенството пред закона, борбата с корупцията и разделението на властите, Финландското председателство се ангажира да промотира предложението на Европейската комисия за обвързване на европейското финансиране със спазването на принципа за върховенство на правото и прекратяване на отпускането на средства по европейски програми при констатирани нарушения.

;

Финландия си поставя за цел да придвижи напред и една по-слабо развита част от европейското законодателство - социална Европа. Развитието на нови умения за новото време, създаване на повече възможности за заетост за жените, социално включване на всички групи от обществото.

Според председателството участието на повече жени на трудовия пазар може да увеличи размера на европейската икономика с 6-10% до 2050 г.

Сигурността е основен приоритет на председателството на Финландия в различните ѝ аспекти - отбрана, кибер заплахи, охрана на външните граници, подобряване работата на европейските информационни системи и подобряване качеството на граничния контрол Председателството си поставя за цел да подобри работата на Шенгенското безвизово пространство, но без да споменава неговото разширяване с нови членове.

Затова пък разширяването със страните в Западните Балкани, които желаят да се присъединят, е записано в програмата като възможност, макар и не сред основните задачи. Финландия ще има възможност да покаже какво може през октомври, когато Съветът трябва да реши дали да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания.

"Смятаме Турция за много важен партньор", казва посланик Блинника, когато говори за приоритета ролята на Европа в световните дела

През следващите шест месеца ще сме свидетели на усилия за подобряване на отношенията със САЩ. Засилване на стратегическото партньорство с Китай и запазване на европейското единство по отношение на политиката към Русия, са други цели, към които трябва да се добави развитието на партньорството между ЕС и Африка, както и разработването на европейската политика спрямо Арктика.

"Арктика се топи и това се вижда особено ясно в Северна Европа", връща се отново към климата посланик Блинника, когато говори за приоритета ролята на Европа в световните дела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение край южните брегове на Турция
Силно земетресение край южните брегове на Турция
Българи в нужда получиха над 32 тона хранителни продукти по европейски програми
Българи в нужда получиха над 32 тона хранителни продукти по европейски програми