НОВИНИ

Фирми и физически лица дължат над 6 млн. лв. на Община Банско

Фирми и физически лица дължат над 6 млн. лв. на Община Банско. Задълженията са натрупани от неплатен данък недвижимо имущество и такса битови отпадъци. Повече за проблема разказва в пряко включване от града репортерът ни Станислава Христова.

bnt avatar logo
от Станислава Христова
09:53, 27.11.2019
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Списъкът с некоректните длъжници е публикуван в сайта на Община Банско. Там се вижда, че са около 100 фирмите, които дължат от 5 хиляди до над 500 хиляди лева на общинската хазна. Има и много физически лица, които дължат различни по размер данъци и такси.

От Общината казаха, че към момента ще се въздържат от коментар и са предприели всички необходими мерки да издирят длъжниците.

Сред най-големите длъжници са граждани от Великобритания, които не са плащали данъци за имоти, които имат от 10 години в Банско.

Джеймс Хюс, британец: Горе-долу са между 7 и 9 хиляди британци, които имат имоти в Банско. Проблеми с плащането на данъци са малко сложни, защото тези чужденци са инвестирали тук. Например, купуваш апартамент за 100 хиляди евро. Планът беше Банско да бъде прекрасен курорт и новият апартамент да бъде в "новия град". Но реалността е, че "новият град" е както беше преди 10 години. Предишният кмет на Банско не е правил нищо в този район. Нямаме асфалт, нямаме тротоари, нямаме улично осветление, няма и къде да паркираш и тези инвестиции са почти фалит. Не е коректно, но аз разбирам защо тези хора не искат да плащат данъци. Не са получили нищо от Община Банско, техният бизнес е фалит и сега те трябва да продават тези апартаменти за 1/10 от себестойността.
Доста от тези хора са в капан - имат доста разходи по тези апартаменти и нямат приходи, за да ги покрият.

Ще проследим как ще бъдат взети тези задължения от британските граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
6.1 по Рихтер разлюля остров Крит
6.1 по Рихтер разлюля остров Крит
Новите правила в туризма - коментар на експерти
Новите правила в туризма - коментар на експерти