НОВИНИ

Фирми искат парите си за плодове и мляко в училищата

Няколко фирми, доставящи плодове и мляко в българските училища заявиха, че от ноември не са получили никакви средства от Фонд "Земеделие " за своите продукти. Заплашиха, че ще искат парите си от самите училища.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:16, 03.06.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

От Фонд " Земеделие" обаче обясниха, че плащанията са забавени, тъй като срещу фирмите има сигнали за нарушения.

Срещу една от фирмите има сигнал, че е спечелила конкурса да доставя плодове в 1200 училища с предимство като производител, след това заради невъзможност да ги снабдява, училищата са намалени до 800 и накрая фирмата е наела трима подизпълнители, което пък е в противоречие със спечелването на конкурса.

Димитър Димитров, Дирекция" Противодействие на измамите", ДФЗ: Тези сигнали не се измислят нито от фонда, нито от министерството. Те постъпват във фонда и фонда има ангажимент да ги разглежда. Ние имаме готовност да оторизираме, говоря за фонда, сумите на госпожа Рашева, но нека проверките, които последните свършиха в петък, да бъдат предоставени резултатите, за да ги обработим.

От фирмата са решени да искат парите си от самите училища.

Милена Рашева, управител на фирма "Ню Проджектс консулт": Аз съм им изпратила покана за доброволно плащане като съм ги информирала, че Държавен фонд забавя плащанията и съответно ще препдриема действия по съдебен ред да си поискам парите. Няма друг начин, това са извършени доставки, продуктите са изядени.

От Фонд "Земеделие" обещаха догодина наредбата по схемата за училищен плод и училищно мляко да бъде усъвършенствана като се проследи има ли дадената фирма капацитет, за да не стига да такива ситуации отново.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
60-годишен сърбин прави велопоход по дунавските паркове
60-годишен сърбин прави велопоход по дунавските паркове
ДРУГИТЕ новини: Парижко лято с кирилица
ДРУГИТЕ новини: Парижко лято с кирилица