НОВИНИ

Фирми в Стара Загора спряха работа заради скъпия ток

Няколко фирми в Стара Загора днес спряха работа. Собствениците на заводите посочват, че мярката се налага заради високата цена на тока на свободния енергиен пазар. Притеснението на бизнеса е, че ако пазарът не се регулира, ще последват фалити на предприятия.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
16:38, 04.07.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Три металопреработващи предприятия в Стара Загора спряха част от производството си. Причината е, че цената на електроенергията, която предприятията купуват от свободния пазар, днес е 132 лв. за мегават/час. се оказва непосилна за тях.

Стоян Начев: При тази ситуация, нашите цени на продукцията скачат много, а ние имаме договори с фиксирани цени и се налага да спрем, тъй като започваме да работим на загуба и следва неминуем фалит.
Инж. Живко Петров: Във момента нашата фирма има дългосрочни договори две три четири годишни с крайни клиенти, където цената не подлежи на промяна.
;

Собствениците са се принудили да пуснат отпуск служители в енергоемките цехове.

Стоян Начев: Работниците са освободени от работа в момента, докато се нормализират цените. Проблема е, че когато не работиш не може да получаваш заплата и това ще се отрази на финансите на семействата ни.

Работодателите настояват държавата да се намеси в решаването на проблема.В противен случай алармират за големи загуби и очаквани фалити

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Торнадо уби шест души в Китай
Торнадо уби шест души в Китай
Община Сандански дари имоти на БПЦ
Община Сандански дари имоти на БПЦ