НОВИНИ

Fitch повиши перспективата на кредитния рейтинг на България до положителна

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings повиши перспективата на кредитния рейтинг на България до положителна от стабилна. Агенцията потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България BBB- в чуждестранна и местна валута, тавана за рейтинг на страната ВВВ+, както и краткосрочния кредитен рейтинг в чуждестранна и местна валута F3, съобщава Министерството на финансите.

bnt avatar logo
от БТА
10:48, 03.06.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
fitch повиши перспективата кредитния рейтинг българия положителна

Подобряването на перспективата до положителна отразява оценката на Fitch Ratings, че показателите за развитието на външния сектор на България значително са се подобрили. Продължителният период на постоянен спад на съотношението на външния дълг към БВП и положителните тенденции по текущата сметка, са довели до по-добро представяне на външните финанси на България в сравнение със страните от групата с рейтинг "ВВВ".

Спрямо другите страни със сходен рейтинг показателите за публичните финанси на страната повлияват положително за повишаването на оценката на рейтинга. От Агенцията очакват бюджетен дефицит за 2017 г. от 0,6 на сто от БВП, който е доста по-нисък от групата с рейтинг "ВВВ". Държавният дълг към БВП ще продължи да намалява под този на страните с рейтинг "ВВВ", посочват от министерството.

Растежът на БВП се засилва. Fitch прогнозират икономиката на България да нарасне с 3,0 % през 2017-2018 г., което съответства на средния темп на растеж за държавите с рейтинг "ВВВ".

Fitch посочват факторите, които индивидуално или колективно биха предизвикали повишаване на оценката за рейтинга. Това са засилване на потенциала за растеж на БВП и постепенно сближаване с равнищата на доходите спрямо държавите от групата със сходен рейтинг, по-висок икономически растеж без появата на външни дисбаланси и бюджетна стабилност, която подкрепя устойчивостта на публичния дълг.

Бъдещи развития, които индивидуално или колективно биха довели до преразглеждане на перспективата до стабилна от страна на агенцията, са по-високи бюджетни дефицити, водещи до бързо влошаване на траекторията на публичния дълг, както и материализиране на условни задължения, например подкрепа на държавни предприятия с публични средства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 години затвор за обира на музейни експонати от Бяла, Русенско
20 години затвор за обира на музейни експонати от Бяла, Русенско
Дания декриминализира богохулството
Дания декриминализира богохулството