НОВИНИ

Над 100 фокусници се събраха в Габрово за фестивала "Златна котка"

В продължение на два дни над 100 магьосници от цял свят се състезават в Габрово. За седма поредна година най-големият фестивал за магично изкуство на Балканите „Златна котка" събира на едно място фокусници от девет държави. В тазгодишното издание на феста ще се включи и световноизвестният цирков акробат Енчо Керязов, а кулминацията ще бъде тази вечер, когато японският самурай Райън Хаяши ще изпълни с меч катана един от най-опасните номера в света.

bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 25.03.2018
Чете се за: 00:50 мин.
Още

От вчера Габрово е балканска столица на магията. Маговете от цял свят на живо демонстрират едни от най-зрелищните и атрактивни номера пред публиката в града на хумора и сатирата.

Мистър Джим - организатор: За щастие тази година ще имаме рекорден брой участници. Имаме три серии, в които ще се състезават по 10-15 магьосника в серия - магия отблизо и магия на сцена. Има сценични илюзии, ще се появяват, ще изчезват хора, изобщо целият спектър на магичното изкуство.

Фокусниците от цял свят казват, че тайната на магията се крие в това да накараш човека отсреща да повярва на това, за което съзнанието му не намира обяснение.

Пепи Шарков - фокусник: Най-сложните неща, които фокусниците правят са манипулации, защото изискват доста тренировка.
Венсан - фокусник: Атрактивността на един фокус се определя от зрителя. Много е готино да накараш хората да забравят за малко за всичко сиво, естествено.

Специално за „Златна котка" в Габрово пристигна японският самурай Райън Хаяши, който от години изпълнява един от най-опасните номера в света с меч катана, с който прецизно разрязва предмети на милиметри от човек.

Райън Хаяши: Ще бъде шоу със самурайския меч, това не е магия, а демонстрация на прецизност, тъй като повечето европейци като видят меч, те го мислят за оръжие. А това традицията в старата японска култура мечът представлява морал философия и начин на живот.

В края на фестивала международното жури ще награди и най-добрия магьосник, който ще получи статуетката „Златна котка".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Японският премиер настоя за промяна в конституцията
Японският премиер настоя за промяна в конституцията
Ели Тъкет е третото дете с награда в кампанията на БНТ Прозорец към родината
Ели Тъкет е третото дете с награда в кампанията на БНТ "Прозорец към родината"