НОВИНИ

Фолклорен спектакъл пред Народния театър за шестия рожден ден на БНТ2 (ВИДЕО)

БНТ2 отбеляза в София шестия си рожден ден с фолклорен спектакъл пред Народния театър. Годишнината беше отпразнувана с поредица събития в Благоевград, Варна, Пловдив и Русе. В заключителния спектакъл в София състави от цялата страна - победители в различните сезони на танцовото шоу „Надиграй ме“, представиха колорита и традициите на в България.

БНТ2-София
от БНТ2-София Паулина Найденова
20:53, 22.10.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Шест танцови състава, шест носии от шестте етнографски области на страната - Така БНТ 2 отбеляза рождения си ден в София. Фолкорният празник започна с шопски ритми и завърши с копаница, изпълнена от победителите в последния сезон на „Надиграй ме“ - съставът от Попинци.

Соня Стоянова, танцьор в танцов състав „Тангра“ от Попинци: Този танци най-добре представя региона, от който сме с всички тези красиви движения и най-вече костюмите.
;

Някои от нас са облечени с автентични празнични попински, докато други са с ежедневни.

Мария Терзийска, ръководител на танцов състав „Тангра“ от Попинци: Има млади хора, които обичат България. Зад мен са такива деца, които са облечени в старите си бабини дрехи. Така че има защо да работи дори телевизията, за да популяризира това.

Участници в „Надиграй ме“ разказаха историята на носиите, в които бяха облечени. А зрителите на площада, които познаха областта, за която са характерни, получиха награди.

Теменужка Цветкова: Благодаря на БНТ 2 за хубавия празник, който са направили. Защото народната музика и народното творчество е онова, което не просто ще ни съхрани. Тази телевизия на мен ми харесва.
Венета Жаблянова: Празникът е прекрасен. Това е нещо неописуемо. Аз играх на хорото. Пожелавам на БНТ 2 да продължи в същия дух.

И както след всяко надиграване, след изпълненията на съставите, публиката и танцьорите се хванаха на хорото за една последна ръченица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кой е Шиндзо Абе?
Кой е Шиндзо Абе?
Хиляди деца получиха свето Кръщение в цяла България (СНИМКИ)
Хиляди деца получиха свето Кръщение в цяла България (СНИМКИ)