НОВИНИ

Фон дер Лайен не иска страните от Източна и Централна Европа да бъдат притискани

Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че страните от Източна и Централна Европа не трябва да бъдат притискани. Според фон дер Лайен спазването на принципите на правовата държава е важно, но никой не е идеален. Позицията й се приема като отстъпление от сегашната политика на Брюксел спрямо Полша и Унгария, срещу които се водят процедури заради проблеми, свързани с върховенството на закона. Още от кореспондента ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:38, 19.07.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Пред "Зюддойче цайтунг" Урсула фон дер Лайен казва, че диалогът между Брюксел и страните от Централна и Източна Еврапа е много остър. Тя е на мнение, че сред хората в тези държави надделява чувството, че се критикува цялото население, а не отделни дефицити в правосъдните им системи. Позицията на новия председател на Еврокомисията е, че финансови санкции срещу Полша или Унгария трябва да бъдат възможно най-последната мярка.

Ако фон дер Лайен смекчи отношението на Брюксел съм Варшава и Будапеща, това ще бъде отстъпление от сегашната политика на комисията.

Вчера първият зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, който отговаря за въпросите, свързани с правовата държава, заяви, че не може да бъде част от комисията, която не поставя върховенството на закона на първо място.

Фон дер Лайен беше избрана за председател на Еврокомисията във вторник и с гласовете на управляващата в Полша партия "Право и справедливост". Тя се радва и на подкрепата на унгарския премиер Виктор Орбан, който беше твърдо против това Тимерманс да оглави Еврокомисията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 души са ранени по време на автородео във Великобритания
17 души са ранени по време на автородео във Великобритания
Започна традиционният национален събор „Рожен 2019
Започна традиционният национален събор „Рожен 2019"