НОВИНИ

Фон дер Лайен се срещна с евродепутатите в Брюксел

Кандидатът за председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен проведе днес поредица от срещи в Европейския парламент в опит да убеди евродепутатите от различни политически групи да гласуват за нея следващата седмица на пленарната сесия в Страсбург. Фон дер Лайен разговаря и с новоизбрания председател на Европейския парламент Давид Сасоли.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:43, 10.07.2019
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Засега Урсула фон дер Лайен има сигурната подкрепа само на групата на Европейката народна партия. Тя обаче не ѝ е достатъчна, за да бъде избрана за председател на Европейската комисия. Затова първата ѝ среща днес беше с втората по големина група - на социалистите и демократите. Те са поставили конкретни изисквания, свързани с важните за тях политики и очакват конкретни отговори от фон дер Лайен.

Ираче Гарсия Перес - председател на групата на социалистите и демократите: Групата ни отново ще обсъди как ще гласува. Ще вземем решението следваща седмица. Днес беше първата стъпка, сега следва дебат вътре в групата, за да се опитаме да достигнем до общо политическо решение.

Два часа Фон дер Лайен разговаря с третата по големина политическа сила - на либералите от "Обнови Европа". Част от групата са и депутатите от партията на Макрон, който предложи германката за шеф на Комисията. Очакванията са либералите да гласуват за нея следващата седмица, но днес те се въздържаха от категорична позиция.

Дачиан Чолош - председател на групата "Обнови Европа": Дебатът беше много полезен за нас, защото си изяснихме много неща. Не гледаме позитивно на гласуването следващата седмица. Позицията ни е, че председателят на Европейската комисия трябва да бъде избран час по скоро...Но подкрепата ни все още не е сигурна.

Не е е сигурна и подкрепата на зелените, които за втори път тази седмица се срещат с Фон дер Лайен. Германката разговаря днес и с новоизбрания председател на ЕП Давид Сасоли и обеща добро сътрудничество между двете институции.

Урсула фон дер Лайен - кандидат за председател на Европейската комисия: Важно е през следващите пет години да имаме силна и обединена Европа, която играе важна роля в нашия свят. Светът очаква повече ангажираност от страна на Европа и затова трябва да се мобилизираме силите си. Аз дойдох тук, за да работя с Парламента и съм убедена, че и в бъдеще ще работим заедно.

Кандидатурата на Фон дер Лайен трябва да бъде гласувана следващата седмица. В Брюксел вече се спекулира, че ако тя не успее да си осигури подкрепата от 376 евродепутати, изборът може да бъде отложен за септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лондонското летище Гетуик анулира всички полети
Лондонското летище "Гетуик" анулира всички полети
Планират протести за лечението на деца с онкозаболявания
Планират протести за лечението на деца с онкозаболявания