НОВИНИ

"Формата на водата" е големият победител на тазгодишните Оскари

Нощ на звездите в холивудския "Долби Тиатър", където за 90-и път бяха раздадени наградите "Оскар". Кои от номинираните си тръгнаха с престижната статуетка, какви послания отправиха от сцената и защо водещият Джими Кимъл нарече златния войн Оскар - "най-желаният мъж"?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:34, 05.03.2018 (обновена)
Чете се за: 01:50 мин.
Още

Този път Фей Дънауей и Уорън Бийти безпогрешно съобщиха името на големия победител - фентъзи драмата "Формата на водата" е отличен за най-добър филм, сценография и музика. Оскарът за режисура е за Гийермо Дел Торо. Той е третият мексикански режисьор, отличен с "Оскар". Наричат него и другите двама лауреати - Алфонсо Куарон и Акехандро Иняриту "тримата амигос".

Гийермо дел Торо, режисьор: Посвещавам наградата на всички млади творци, които ни показват как се правят нещата. Когато бях малко дете в Мексико, не съм и помислял, че подобно нещо може да ми се случи. Е, случва се.

Алисън Джани и Сам Рокуел получиха награди за най-добра женска и мъжка поддържаща роля съответно във филмите "Аз, Тоня" и "Три билборда извън града".

Оскарът за главна мъжка роля тази година е за Гари Олдман и невероятното му превъплащение в Уинстън Чърчил за филма "Най-мрачният час".

Гари Олдман, актьор: Бих искал да поздравя сър Уинстън Чърчил, който бе чудесна компания в това невероятно приключение. И жена ми Жизел, че беше до мен през цялото време. Искам да благодаря и на майка ми, която е по-възрастна и от Оскарите. Скоро ще стане на 99, а сега гледа церемонията, удобно седнала на дивана си. Благодаря ти, сложи вода за чай, прибирам се вкъщи с Оскар.

Без изненади при дамите, Франсис Макдормъд получи втория си Оскар и държа една от най-емоционалните речи за вечерта.

Франсис Макдормъд: Нека всички жени, номинирани във всяка категория да се изправят сега заедно с мен - актрисите - Мерил, ако ти го направиш, всеки ще може, хайде - режисьори, продуценти, сценаристи, композитори, дизайнери... Огледайте се, дами и господа! Защото всички ние имаме истории, които да разкажем и проекти, които трябва да финансираме.

Силно присъствие на спорта в света на киното - в категорията за най-добър документален филм беше отличен "Икар", посветен на темата за допинга в и скандала в руската федерация. Екипът на филма се пошегува, че поне едно е ясно - щом печелят "Оскар", е сигурно, че няма руска намеса при гласуването на филмовата академия.

А баскетболната легенда Коби Брайънт спечели награда за късометражната анимация "Скъпи, баскетбол", на която е сценарист и продуцент. Лентата е вдъхновена от писмото, с което той се сбогува със спорта.

Коби Брайънт: Като баскетболист от мен се очакваше да мълча и да дриблирам. Радвам се, че сега правя много повече от това.

Активистите от движенията #MeToo и #Тime's Up този път не заложиха на дрескод. Точно обратното - звездите бяха цветни и бляскави. Разбира се, не липсваха силни речи за равенството между половете, както и намеци за скандала с продуцента Харви Уайнстийн, дори още в първите минути на церемонията.

Джими Кимъл, водещ на церемонията: Оскар е най-обичаният и уважаван мъж в Холувуд. И има защо. Погледнете го - държи ръцете си така, че да се виждат, не говори и като цяло е пример за спазване на границите. Ето такива мъже ни трябват тук. Холивуд изобщо не разбира жените.

Спомен за бляскавите години на киното и заявка, че гилдията няма да допусне мълчанието отново да я превърне в сцена на скандали. Триумф за силните жени, за чужденците, дошли в Холивуд, за да преследват мечтите си. Нощ на звезди и таланти. Така можем да обобщим 90-ата церемония по раздаване на награди "Оскар".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в софийския квартал Абдовица заради санитарна сеч край река Искър
Протест в софийския квартал "Абдовица" заради санитарна сеч край река Искър
Мерките за сигурност в Анкара са повишени заради терористична заплаха
Мерките за сигурност в Анкара са повишени заради терористична заплаха