НОВИНИ

Формули от висшата математика - атракция върху сграда в "Студентски град"

Формули от висшата математика привличат вниманието на студенти и минувачи върху фасадата на жилищна сграда в "Студентски град". Какво е тяхното послание и имат ли решение, или просто са изрисувани числа и знаци по сградата, отговорът на тези въпроси потърси нашият репортер Владимир Христовски.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
18:00, 12.01.2017
6943
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

С младия математик Калоян Алексиев търсим смисъла на изрисуваните формули. Той е в 11 клас в Софийската математическа гимназия и е носител на много медали от състезания. Най-много обаче се гордее със сребърния си медал от Всерусийската олимпиада по математика, спечелен миналата година в Санкт Петербург. Младият математик ни обяснява, че има смисъл в написаните формули, макар че голяма част от тях не са в завършен вид.

Калоян Алексиев, олимпийски състезател по математика: "Например може да видим формули от математически анализ. Интересното за него е, че е създаден от Нютон и Лайбниц независимо един от друг и те са го създали, за да решават два коренно различни проблема, което според мен изразява всеобхватността на математиката".

Целта на фасадата е да покаже как изглежда една студентска чернова, разкрива ни собственикът на сградата. Идеята се родила и заради мястото, където се издига - Студентски град. А Калоян споделя, че математиката и изкуството са свързани и той с удоволствие би живял в сградата с лика на Айнщайн и формулата , която изобразява най-общо идеята за връзката между материя и енергия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови правила за прием в първи клас обявиха от Столичната община
Нови правила за прием в първи клас обявиха от Столичната община
Ледоходът спря кораби по средата на Дунав край Силистра
Ледоходът спря кораби по средата на Дунав край Силистра