НОВИНИ

Форум "16 + 1" в Рига

На среща с премиера Бойко Борисов председателят на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян заяви, че в последните години България се е очертала като сериозен фактор на Балканите и затова предлага една от следващите срещи на правителствените ръководители на „16+1" да се проведе в София. Борисов участва в петата среща на държавните и правителствени ръководители на Китай и страните от Централна и Източна Европа, провеждаща се в Рига.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:53, 05.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Премиерът на Китайската народна република Ли Къцян заяви, че е наясно, че в България се провеждат президентски избори и благодари на министър-председателя Борисов, че е уважил събитието в Рига.

Българският премиер заяви, че през през изминалите четири години форматът 16+1 се е доказал като резултатен и ползотворен механизъм на взаимодействие между Китай и Централна и Източна Европа.

Бойко Борисов проведе среща и с македонския си колега Емил Димитриев. Премиерът на България посочи, че страната ни е последователна в позицията си на подкрепа на европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония. Министър-председателят потвърди готовността да оказваме експертна помощ на Македония по конкретни въпроси.

Енергетиката и общите инфраструктурни проекти бяха централна тема в разговора между Бойко Борисов и сръбския му колега Александър Вучич.

Двамата обсъдиха подписването на одобрения от Министерския съвет меморандум за разбирателство по проекта за изграждане на междусистемна газова връзка България - Сърбия. Премиерът Борисов информира сръбския министър-председател, че на 11 ноември в Русе ще бъде въведен в експлоатация интерконекторът между България и Румъния, който ще е и първата изградена междусистемна газова връзка за страната ни.

Александър Вучич покани Бойко Борисов на официално посещение в Белград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15-годишен ученик дарител №1 на библиотеките в Пазарджик
15-годишен ученик дарител №1 на библиотеките в Пазарджик
Условия за участие в националния конкурс за есе на тема Вдъхновители
Условия за участие в националния конкурс за есе на тема "Вдъхновители"