"Миналото днес"- това е името на изложбата, която показва част от архитектурните шедьоври на Русе. На площада пред Съдебната палата могат да бъдат разгледани 12 фотопана на сгради, станали част от символите на дунавския град.

Русе

Идеята на изложбата е минувачите да видят с други очи сградите, които подминават всеки ден, често пъти без да забележат, както и да се пренесат за кратко в миналото.

На паната могат да се видят Мъжката гимназия, Регионалният исторически музей, Регионална библиотека или сладкарница "Тетевен".

Авторите на изложбата от Държавния архив в Русе са се опитали да направят паралел между това как са изглеждали сградите преди 50, 70 или 100 години и техния вид сега.

Поля Чорбаджиева- младши експерт, Държавен архив- Русе: Бяхме пред страхотна дилема кои сгради да изберем. Бяхме избрали първо едни, после други, защото трябваше да могат да се напаснат тези снимки, които са в сегашно време и тези, които са архивните. Особено рекламите, развалят много външния вид на сградите, пък те самите са много красиви и без рекламите биха изглеждали много по-красиви.

В края на 19-ти и началото на 20-ти век Русе е един от най- важните в търговско и индустриално отношение градове в България, който се развива по европейски модел.

Построени са много сгради с красиви фасади, различаващи се от балканските и ориенталските в останалата част на България. Изложбата може да бъде разгледана до 22-и септември.