НОВИНИ

Национална стачка във Франция: Затруднено е придвижването в Париж

Във Франция започна една от най-мащабните стачки за последните години. Придвижването в Париж и околностите е силно затруднено. Планирани са 250 протестни шествия в цялата страна. От българското външно министерство препоръчват на сънародниците ни във Франция да се информират своевременно за обстановката там, като при нужда могат да се свържат с посолството ни в Париж.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:29, 05.12.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Причина за недоволството е пенсионната реформа, предлагана от президента Еманюел Макрон. Според нея работниците в много сектори ще бъдат принудени да се пенсионират по-късно или ще получат по-малки пенсии. Предложението на властта е да има универсална пенсионна система, базирана на точкова система. Ще стачкуват заетите в транспортния сектор - наземен и въздушен.

От 16-те линии на метрото в Париж и околността ще се движат едва пет. Силно редуцирани са и жп композициите. В протеста ще се включат още лекари и медицински сестри, адвокати, полицаи, заетите в енергийния сектор, пощенските служители и учителите.

Фредерик Даби, анализатор: Основата на проблема е липсата на яснота, сива зона. Хората са тревожни, защото правителството не успява да разясни намеренията си за пенсионната реформа. Пенсионната реформа ще бъде повратната точка за мандата на Макрон, защото това е основна тема за французите. А и залага на карта способността на президента да извършва реформи.

Социологическо проучване показва, че 69% от обществото застават зад стачката, като най-силна е подкрепата за нея сред хората между 18 и 34 годишна възраст. Администрацията на Макрон се надява да избегне повторение на общата стачка от 1995 година. Тогава транспортните проблеми продължиха 3 седмици и доведоха до отказа на правителството от реформа.

По думите на министъра на вътрешните работи Кристоф Кастанер са предприети всички необходими мерки за гарантиране на сигурността по време на протеста. Той обаче не изключи вероятността да се стигне до сблъсъци между демонстранти и полиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отбелязваме Международния ден на доброволеца
Отбелязваме Международния ден на доброволеца
За девети път представиха рейтингите на висшите учебни заведения у нас
За девети път представиха рейтингите на висшите учебни заведения у нас