НОВИНИ

Грандиозен военен парад в Париж (СНИМКИ)

Пищно и в присъствието на американския президент Доналд Тръмп - така Франция отбеляза Националния си празник - Деня на превземането на Бастилията. Думи на благодарност към всички служители на реда и за историческата свързаност между Франция и САЩ - това пък беше акцентът в речта на френския държавен глава - Еманюел Макрон, за когото това беше първи парад.

bnt avatar logo
от Юлия Талева - кор. на БНР
12:15, 14.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Днешният военен парад е в много отношения уникален. Сценарият му е изцяло вписан в настоящия контекст на тежки световни конфликти, на терористична заплаха, но е и замислен, така че да излъчи всички желани послания на френския президент Макрон - демонстрация на френската военна мощ, защита на Европа и приятелство с най-голямата световна сила САЩ.

Такъв е смисълът на присъствието на американския президент Доналд Тръмп. Двамата с Макрон изгледаха заедно от трибуната забележителния спектакъл, който премина при небивали мерки за сигурност.

Повече от 11 хиляди полицаи, самолети, хеликоптери и специална електронна техника, охраняваха парада.

Голямо е и медийното отражение, което е с цел да заинтригува младите. Известно е, че Макрон желае да въведе едномесечна обща военна служба.

Спектакълът започна с един паралел между първата мобилна техника от Първата световна война и днешните еквиваленти.

Франция показа и най-новите чудеса на военните си технологии. Особено впечатли транспортният "Еърбъс А400-М". Участват 3700 военни, 210 мобилни единици.

Сред гостите са 190 военни от САЩ, някои потомци на войници от Първата световна война.

Френските въздушни патрули прелетяха над Париж заедно с американските.


;

Независимо от резервите на французите, според проучванията, мнозинството от тях смятат визитата на Доналд Тръмп за добър ход на Макрон. Според повечето коментари френският президент цели да изведе от изолация американския държавен глава, да търси нови основи за сътрудничество в тежката световна ситуация и борбата в тероризма. Затова и вчера двамата излъчиха по-скоро послание на приятелство, като наблегнаха на общото, не толкова на различията.

;

Снимки: БТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атентатът в Ница през погледа на фотограф
Атентатът в Ница през погледа на фотограф
Овладян е пожарът край Стара Кресна
Овладян е пожарът край Стара Кресна