Франция е в режим "стачка". Недоволството на милиони работници от въвеждането на нови условия за пенсиониране заплашва да парализира не само транспорта, но и много сектори в страната. До сериозни сблъсъци се стигна в Нант.

Работници и служители в частния и държавния сектор, адвокати, медици, учители, синдикати, жълти жилетки - французите изпълниха улиците на Париж, Лион, Бордо, Нант, Марсилия и други градове в страната, за да дадат ясен знак към кабинета Макрон: да не въвежда планираната система, която изравнява условията при пенсиониране за всички категории труд. Отчетена е силна подкрепа за стачката сред хората на възраст между 18 и 34 години.

"Тъкмо започвам да навлизам в учителската професия и вече ни казват, че ще имаме много затруднения с пенсионирането", каза жена.

"Не виждам бъдеще, никакво бъдеще. Както е тръгнало, накрая пенсиите ще изчезнат", каза мъж.

Транспортът във френската столица и околностите няма да възстанови нормалния си ритъм поне до понеделник. 90 на сто от високоскоростните влакове не работят. Отменени са 20 на сто от утрешните полети през основните летища във Франция. Затворени са Айфеловата кула и много от музеите. Седем от осемте петролни рафинерии в страната стачкуват.

В Нант, а по-късно и в Париж, се стигна и до сблъсъци с полицията. В столицата са задържани няколко десетки демонстранти.

Този ден е само началото, предупреждават синдикатите. Те са решени да продължат уличния натиск докато управляващите не се откажат от плановете за реформи в пенсионната система.