НОВИНИ

Франция, Германия, САЩ и Великобритания с декларация за отравянето на Скрипал

Лидерите на Франция, Германия, Съединените щати и Великобритания осъдиха в обща декларация отравянето на Сергей Скрипал с невропаралитично вещество и обвиниха за това Русия.

Фани Аронова
от Фани Аронова
15:31, 15.03.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Подчертава се, че това е първото използване на невропаралитично бойно вещество в Европа след Втората световна война и атака срещу суверенитета на Великобритания. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че Лондон може да разчита на съюзниците от пакта.

Засега не е поискано активирането на член пети от Вашингтонския договор.

;

От Москва съобщиха, че ще вземат бързо ответни мерки, след като британският премиер Тереза Мей нареди да бъдат експулсирани 23-а руски дипломати. Ще бъдат експулсирани британски дипломати, каза външният министър Сергей Лавров. Изявленията показват, че конфликтът се задълбочава.

Борис Джонсън, външен министър на Великобритания: У хората няма съмнение, че това е знаков акт на руската държава. Умишлено използване на „новичок“ - невропаралитично вещество, разработено от Русия, за да накажат руски изменник, за какъвто го смятат, дни преди избирането на Владимир Путин.
Сергей Лавров, външен министър на Русия: Относно мотивите на нашите британски колеги, няма да ги съдя, но мисля, че мотивите са нечистоплътни. Ако бяха чистоплътни, щяха да отговорят на въпросите, които зададохме, и да следват процедурите от Конвенцията за забрана на химическите оръжия.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австрийският канцлер Себастиан Курц се срещна с премиера Бойко Борисов
Австрийският канцлер Себастиан Курц се срещна с премиера Бойко Борисов
Голям скален къс е надвиснал над международната жп линия при гара Кочериново
Голям скален къс е надвиснал над международната жп линия при гара Кочериново