НОВИНИ

Франция и България ще работят заедно за опазване на културното наследство

Франция и България ще работят заедно за общ европейски стандарт за опазване на културното наследство и борбата с трафика и фалшификацията на културни ценности. За това се договориха днес в Париж председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов и френският му колега Брюно Щудер. Във френската столица Рашидов се срещна и с ръководители на Лувъра и музея Роден.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:53, 26.11.2019
Чете се за: 01:11 мин.
У нас
франция българия работят заедно опазване културното наследство

Франция се присъедини към Германия, Италия и Чехия и застана зад идеята на Вежди Рашидов за създаване на общ европейски стандарт за опазване на културното наследство. Председателят на комисията по култура и медии обсъди темите за борбата с трафика и фалшификация на произведения на изкуството, както и за фалшивите новини в разговорите си във френското Национално събрание.

Вежди Рашидов, председател на Комисията по култура и медии в НС: Основните пазители на културните ни ценности са големите музеи. Именно за това в тях са тези експерти от които ние имаме нужда и те ще бъдат много добър двигател когато изграждаме европейски стандарти и закони за нелегалния трафик на културни ценности, за фалшификатите, които придобиват вид на индустрия. Дошло е времето, когато трябва да органичим всичко това.

Зад българската инициатива застанаха и престижните музеи Лувър и Роден.

Синхрон Катрин Шевийо - директор на музея Роден: Подкрепяме напълно идеята на господин Рашидов, още повече заради това, че музеят Роден често е жертва на фалшификации и измами в големи размери. Мисля, че всички страни имаме полза от това да се съберем заедно и да споделим свои практики за справяне с този наистина голям проблем.

През май догодина София ще бъде столица на европейски форум за борба с незаконния пренос на произведения на изкуството, а Рашидов, по чиято инициатива се организира събитието е категоричен, че България има какво да покаже пред Европа.

Вежди Рашидов - председател на Комисията по култура и медии в НС: Ние все повтаряме клишето 1300 години. България има под земята си 5-6 цивилизации. Ние трябва да сме наясно, че сме една от водещите нации в сферата на културата.

От Лувъра за страната ни дойде ценно признание, свързано работата на Рашидов през последните години. И потвърждение, че доброто партньорство ще продължи.

Вежди Рашидов - председател на парламентарната комисия по култура и медии: Ето, вижте с каква лекота общуваме с колегите от Лувъра, като равни с равни. Нямаме комплекс за малоценност. Вие днес се убедихте в едно - не сме малкото братче.

От Лувъра Рашидов получи потвърждение, че доброто сътрудничество ще продължи като оценка на досегашното ценно партньорство с него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тина Търнър става на 80
Тина Търнър става на 80
 Синодът поиска да се отложи влизането в сила на Закона за социалните услуги
Синодът поиска да се отложи влизането в сила на Закона за социалните услуги