НОВИНИ

Еманюел Макрон е новият президент на Франция!

Независимият центрист Еманюел Макрон, бивш инвестиционен банкер и министър на икономиката, основал само преди година своето движение "Напред!" (En Marche!), е победител в президентските избори във Франция. Според АФП Макрон печели с между 65,5 и 66,1% срещу 33,9-34,5% за Льо Пен.

еманюел макрон новият президент франция
bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 07.05.2017
6104
Чете се за: 03:27 мин.
По света

Еманюел Макрон е следващият президент на Франция. Той получи около 65 на сто от гласовете срещу 35 за съперничката му от крайната десница Марин льо Пен, сочат прогнозните резултати, които варират с няколко десети от процента. Разликата е по-голяма от 20-те на сто, давани от сондажите преди вота в полза на Макрон. Резултатът от вота за президент е облекчение за европейските съюзници на Франция, които се опасяваха от нов популистки пробив след Брекзит и избора на Тръмп за американски президент.

Бившият инвестиционен банкер и бивш министър на икономиката при Оланд става най-младият държавен глава на Франция от времето на Наполеон. Той спечели с обещания за дерегулиране на икономиката, про-европейска визия за страната, но и с решимостта си да преодолее разделението между традиционната левица и десница, които за първи път не достигнаха до финала за президентската надпревара.

; ;


Кой е Еманюел Макрон?

39- годишният Еманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на Франция.
Макрон е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от престижния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация, в което се подготвят водещите френски държавници.

Макрон не е заемал досега изборна длъжност. Той е бил инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банката Ротшилд. През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд. Става министър на икономиката на Франция през 2014 година. Миналото лято подава оставка от поста, за да се посвети на политическата кариера и създава свое движение, наречено "Напред!".

По време на министерския си мандат той прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, което бе посрещнато с яростна съпротива. Подкрепата на Макрон за либерализацията на трудовия пазар му навлече враждебност отляво и на синдикатите.

Макрон е проевропейски настроен, но според него Франция трябва да работи с Германия за Европа, която дава по-голяма социална защита за своите граждани, отбелязва ДПА.

За ЕС Макрон предлага още след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат организирани в целия съюз демократични конвенти, които да доведат до един европейски проект, който да бъде приет от всички желаещи страни, информира Франс прес.
Според Макрон еврозоната трябва да има собствен бюджет, парламент и министър на финансите, което би наложило обаче промяна на европейските договори. Той твърди, че ЕС се нуждае от нова лидерска основа, формирана от Франция и Германия, и говори за насърчаване на общи европейски идеали за мир, просперитет и свобода, отбелязва Асошиейтед прес.

Макрон иска ЕС да бъде в състояние да разположи 5000 европейски граничари по външните граници на Шенген и предлага европейски фонд за финансиране и разработване на европейско военно оборудване, което страните членки ще споделят.

В борбата с тероризма Макрон иска засилване на капацитета на полицията и армията, както и на разузнавателните служби. В борбата срещу международния тероризъм Макрон предлага френските операции срещу екстремистите в Сирия и Ирак и в африканския Сахел да продължат. Той е за увеличаване на бюджета за френската отбрана до най-малко 2 процента от БВП до 2025 г. спрямо сегашните 1,78 процента. Това се вписва и в целите, поставени от НАТО. Макрон иска въоръжените сили да запазят числеността си на 200 000 души.

В областта на външната политика Макрон иска да се упражнява международен натиск върху сирийския президент Башар Асад и да се запазят санкциите срещу Русия, наложени й заради Украйна.

По въпросите на имиграцията Макрон обещава молбите за предоставяне на убежище, включително и обжалванията на решенията на властите, да бъдат разглеждани за по-малко от 6 месеца.

В социалната и икономическата сфера Макрон предвижда обединяване на режимите на пенсиониране и прехвърляне на осигуряването срещу безработица (сега управлявано от социалните партньори) към държавата. Центристът планира да премахне 120 000 работни места в държавната администрация, но това няма да засегне болничния сектор. Той ще създаде 10 000 нови работни места за полицаи и между 4000 и 5000 работни места за учители.

Макрон предлага през идните три години да освободи 80 процента от домакинствата от жилищните данъци и да превърне данъка върху богатството в данък върху недвижимото имущество, от който ще бъде изключено финансовото състояние. Той предвижда като цяло намаляване на данъците за физически лица и за компании с по 10 милиарда евро. Това ще бъде съпътства от съкращаване на разходите на администрацията с 60 милиарда евро, като това пък ще стане основно чрез промени в програмите за социално осигуряване и за здравеопазване.

Макрон предлага инициативи в областта на заетостта и инвестиции от 50 милиарда евро, насочени основно към обучаване на работна ръка и върху зелената енергия. В областта на енергетиката Макрон обещава да намали до 2025 г. дела на ядрената енергетика с 50 процента в производството на електричество, допълва Франс прес.

За френските институции Макрон планира да изиска от народните си избраници чисто съдебно досие и да ограничи до три броя на последователните мандати.

Макрон водеше своята предизборна кампания в американски стил. Като страстен почитател на френската литература той често пъти цитира френски творци.

Личният живот на Макрон също поражда интерес. Той е женен от 10 години за Брижит Макрон, която е с 24 години по-възрастна от него. Двамата се срещат в гимназията в Амиен, където той учи, а тя преподава френска литература и води театрален кръжок. По онова време Брижит, която е потомка на семейство на производители на сладкарски и шоколадови изделия, е омъжена за финансист и има три деца - две момичета и един син. Любовта между Брижит и Еманюел се заражда още тогава, когато те съвместно работят по създаването на пиеса. Заради противопоставяне на близките на Макрон, двамата се разделят, но се събират по-късно, когато тя е вече разведена. Женят се през октомври 2007 година.

Брижит Макрон присъстваше често на предизборните прояви на съпруга си. Двете й дъщери от първия й брак Лоранс и Тифен също водеха кампания в подкрепа на Макрон. Еманюел Макрон и Брижит нямат деца, но тя има седем внуци.

Снимки: БТА
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още По света

Путин: Пълна глупост е, че Русия планира да атакува Европа след Украйна
Путин: Пълна глупост е, че Русия планира да атакува Европа след Украйна
17:31, 28.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Ожесточена битка за Истанбул и Анкара в навечерието на местния вот в Турция
Ожесточена битка за Истанбул и Анкара в навечерието на местния вот в Турция
14:45, 28.03.2024
Чете се за: 04:37 мин.
Путин: Русия няма да нападне НАТО, но ще сваля F-16 над Украйна
Путин: Русия няма да нападне НАТО, но ще сваля F-16 над Украйна
14:37, 28.03.2024
Чете се за: 00:47 мин.
Полицията в тайландска провинция вече ще преследва проблемни маймуни
Полицията в тайландска провинция вече ще преследва проблемни маймуни
14:18, 28.03.2024
Чете се за: 01:30 мин.
Нови руски удари срещу Украйна
Нови руски удари срещу Украйна
12:32, 28.03.2024
Чете се за: 00:52 мин.
Зоо Великден в Чили: Раздадоха лакомства на животните (СНИМКИ)
Зоо Великден в Чили: Раздадоха лакомства на животните (СНИМКИ)
06:53, 28.03.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Израел иска нова среща на високо равнище
Израел иска нова среща на високо равнище
06:48, 28.03.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Руската рок група "Пикник" изнесе концерт в памет на жертвите от атентата край Москва
Руската рок група "Пикник" изнесе концерт в памет на жертвите от атентата край Москва
06:04, 28.03.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Откриха две от жертвите на срутилия се мост в Балтимор
Откриха две от жертвите на срутилия се мост в Балтимор
05:58, 28.03.2024
Чете се за: 02:27 мин.
Как изкуственият интелект подобрява вкусовите качества на бирата
Как изкуственият интелект подобрява вкусовите качества на бирата
22:01, 27.03.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Франция ще помага на Бразилия да строи атомни подводници
Франция ще помага на Бразилия да строи атомни подводници
21:49, 27.03.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Открита е черната кутия на кораба, който се вряза в мост в Балтимор
Открита е черната кутия на кораба, който се вряза в мост в Балтимор
21:32, 27.03.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Топ 24
Най-четени
Партията на Меркел печели изборите в провинция Шлезвиг-Холщайн
Партията на Меркел печели изборите в провинция Шлезвиг-Холщайн
Седем души пострадаха при тежка катастрофа по пътя Русе-Бяла
Седем души пострадаха при тежка катастрофа по пътя Русе-Бяла