НОВИНИ

Франция организира международен конкурс за възстановяването на "Нотр Дам"

Франция ще обяви международен конкурс за възстановянето на опожарената катедрала "Нотр Дам" в Париж. Решението е било взето на правителствено заседание днес. Предстои и представянето на проектозакон, чрез който да се осигури прозрачност и добро управление на даренията за катедралата, които надвишиха един милиард евро.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:52, 17.04.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Международен архитектурен конкурс ще бъде организиран за изграждането на кулата-стрела, която изгоря изцяло и рухна при пожара в катедралата "Нотр Дам". Министър-председателят на Франция Едуар Филип подчерта, че кулата е изградена по-късно - през 19-ти век.

Едуар Филип, министър-председател на Франция: Международният конкурс ще позволи да поставим въпроса дали да възстановим по напълно идентичен начин стрелата или да изградим изцяло нова, съобразена с технологиите и условията на нашето време.

Едуар Филип съобщи, че следващата седмица ще бъде представен проектозакон за дарителската кампания за катедралата, който предвижда данъчни облекчения и за физическите лица.

Съгласно сега действащият закон, френските компании, които инвестират в меценатство, имат право на 60% данъчни облекчения. Един от дарителите - богатата фамилия Пино, обаче обяви, че се отказва от намаляване на данъците.

;

Френският премиер използва случая да благодари и на огнеборците, участвали в гасенето на пожара, и ги нарече герои.

Папа Франциск също спомена пожарникарите по време на генерална аудиенция на площад "Св. Петър" в Рим.

Светият отец подчерта, че с риск за живота си, те са спасили катедралата. Понтификът пожела възстановителните работи да се превърнат в общо дело за възхвала и прослава на Бог.

Президентът Еманюел Макрон обеща "Нотр Дам" да бъде възстановена още по-красива до пет години. По негова инициатива се провеждат дискусии с участието на министри, кмета на Париж, представители на ЮНЕСКО и Парижката архиепископия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш президент на Перу се простреля смъртоносно след обвинения в корупция
Бивш президент на Перу се простреля смъртоносно след обвинения в корупция
Кола се обърна по таван и блокира движението на възлово кръстовище в Русе
Кола се обърна по таван и блокира движението на възлово кръстовище в Русе