НОВИНИ

Отново хаос заради стачката на Националните железници във Франция

Втори ден французите търпят несгодите от стачката в Националните железници срещу плановете на президента Макрон да модернизира компанията и да отнеме част от социалните придобивки на заетите в нея. Днес премиерът Едуар Филип отмени визитата си в Мали за края на седмицата, която съвпада със следващия протест. Кой ще спечели войната на нерви и войната за общественото мнение.

Невена Бонева
от Невена Бонева
20:15, 04.04.2018
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Втори ден французите търпят несгодите от стачката в Националните железници срещу плановете на президента Макрон да модернизира компанията и да отнеме част от социалните придобивки на заетите в нея. Днес премиерът Едуар Филип отмени визитата си в Мали за края на седмицата, което съвпада със следващия протест. Кой ще спечели войната на нерви и войната за общественото мнение.

Макар днес стачкуващите машинисти да са по-малко от вчера, кондукторите и стрелочниците са повече, по данни на компанията. Тя предупреди, че и утре след края на стачката трафикът ще се нормализира трудно. В тримесечната кампания следващите два стачни дни са 8 и 9 април. Преди началото на протеста последна анкета показа четири процентов ръст на обществената подкрепа за железничарите до 46 на сто.

;

Какви обаче ще са настроенията след още празни перони, блъсканица, и задръствания по пътищата:

Всеки път е едно и също, ние ставаме заложници, надявам се правителството да послуша нас пътниците - да не отстъпва, никакви преговори.
Много от привилегиите са от времето, когато работата им е била наистина трудна, с локомотиви на въглища, сега условията им на труд са удобни, не като преди век.
Макрон трябва да остави публичните услуги на французите. Да спре да напада всички публични услуги.
;

За президента предупредително напомняне е предстоящата годишнина от май 68-ма, когато работническите протести и студентските бунтове промениха страната. На изпитание са подложени и синдикатите - през есента те не успяха да спрат трудовата реформа на Макрон.

А за стачката се появи и песен. Амeриканката Мадлин Фърман я е нарекла Моя скъпа Ес Ен Се Еф. Записала e клипа докато напразно чакала влак в Тулуза на 22 март при предишната стачка, но го качи в интернет сега. Не разбирам законите ви, казва в текста тя, но напомня - времето е пари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите изслушаха двама министри за бягството на затворниците
Депутатите изслушаха двама министри за бягството на затворниците
Как се охраняват затворите в България?
Как се охраняват затворите в България?