НОВИНИ

Франция почита паметта на жертвите от терора в Париж

Франция почита днес паметта на 130-те жертви на терористичните атентати в Париж на 13 ноември 2015-а. Президентът Еманюел Макрон положи венци на всичките 8 места, където ислямисти детонираха експлозиви и стреляха безразборно срещу хората преди 2 години. Емоционално завръщане в Париж направиха и членове на американската група, свирила в зала "Батаклан" по време на атаката срещу нея.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:19, 13.11.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Първата възпоменателна церемония беше на националния стадион, където се самовзривиха трима от атентаторите. "Стад дьо Франс" тогава беше изпълнен до краен предел за приятелски мач между националните отбори на Франция и Германия. Сред придружаващите президента Макрон на отдаването на почит на жертвите днес беше предшественикът му на поста Франсоа Оланд, който беше на стадиона по време на експлозиите.

Макрон, който беше придружаван и от съпругата си Брижит и от кмета на Париж Ан Идалго, положи след това венци пред всичките 6 кафенета и ресторанти, където ислямистите стреляха срещу хората.

Последната церемония беше пред концертната зала "Батаклан". Там загинаха най-много - 90 души. Освен роднини на загиналите пред залата Макрон беше дочакан емоционално и от вокалиста на американската група "Eagles of Death Metal" Джеси Хюз. Терорът в залата се случи по време на концерт именно на тази група.

Френските власти предупреждават, че нивото на терористична заплаха остава високо. А бившият директор на спецчастите на полицията обясни част от промените в тактиката на действие при терористично нападение.

Жан-Мишел Фоверг, бивш директор на спецсилите на френската полиция: "Преговорите" са заменени с "контакт". Никъде във Франция и в целия свят този тип хора не са се предавали. Не бива да се позволява времето да играе за тях. Защото това само им дава възможност да детонират експлозивите, да убият заложниците, да публикуват кървави видеозаписи в социалните мрежи."

Единственият останал жив от терористите - Салех Абдеслам, е в затвор край Париж. Той отказва да сътрудничи на разследването. На 18 декември му предстои да се яви пред съд в Белгия, където беше задържан през март 2016 година. Там ще бъде съден за нападение срещу полицаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възможността за кариерно развитие би могла да задържи младите учени във Варна
Възможността за кариерно развитие би могла да задържи младите учени във Варна
Елена Йончева представи филма си Граница
Елена Йончева представи филма си "Граница"