НОВИНИ

Франция почита жертвите на атентатите от 13 ноември

С минута мълчание на Стад дьо Франс във Франция започнаха възпоменанията за жертвите на атентаттите от 13 ноември, миналата година.Днес и утре са предвидени различни церемонии. В обновената парижка зала Батаклан ще пее Стинг. Концертът е в памет на убитите от терористи в залата 90 души.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:00, 12.11.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Тишина изпълни националния стадион на Франция преди мача на домакините с Швеция. Зрители и футболисти почетоха паметта на убитите от терористи от "Ислямска държава" миналата година.

Франсоа Оланд, президент на Франция: Преди почти година бяхме на същия стадион за приятелския мач с Германия.Тогава избухнаха три бомби - загина едни човек - Мануел Диас. Разбрах че има атаки и на други места в Париж. Трябва да помним -130 убити, стотици ранени.

Заплахата все още същуствева, но ние ще бъдем по-силни, увери президентът на Френската република. Мерките за сигурност около местата на нападенията са засилени. Зала Батаклан, където терористите убиха 90 души е напълно ремонтирана. Тази вечер там ще пее британската рок звезда Стинг. Билетите бяха изкупени за един час. Стинг няма да вземе хонорар, приходите от концерта са за две асоциации на близки на жертвите и пострадалите от атаките. В залата ще присъства и френският министър на културата Одри Азуле.

Бар "Ла бел екип" e едно от заведенията, атакувани от екстермистите. Собственикът е описал в книга преживяното в петъчната вечер на 13 ноември 2015-та.

Грегори Райбенбер, собственик на бар в Париж: Знаете ли, за нас няма годишнина, тя е за вас. Когато си бил в сърцето на събитието, го възприемаш различно. За нас, които бяхме в сърцето на събитието, то беше вчера и в същото време, то беше преди десет хиляди години.

Асоциацията "13 ноември: братство и истина" призова французите утре да запалят свещичка на прозорците си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Битката за Мосул: Джихадистите струпват големи количества амоняк и сяра в града
Битката за Мосул: Джихадистите струпват големи количества амоняк и сяра в града
​Отново напрежение в изборната комисия в Кърджали
​Отново напрежение в изборната комисия в Кърджали