НОВИНИ

Франция празнува победата, Хърватия посреща футболистите си като герои

Сълзи от радост и празненства до зори във Франция след триумфа на националния отбор по футбол. Емоциите от победата излязоха извън контрол и на места в Париж се стигна до сблъсъци между фенове и полицията. А в Загреб посрещнаха своите играчи като национални герои. Второто място на Хърватия е най-големият успех, постиган от балканска държава на футболния форум.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:10, 16.07.2018 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Моментът, в който трофеят и големите победители достигат френска земя. Възторженото посрещане на френските национали, след голямата победа на Световното по футбол. Днес Франция обожава Дидие Дешан и неговите играчи.

Десетки хиляди французи поздравиха играчите по време на победния им парад по Шанз-Елизе. А в Елисейския дворец президентът Еманюел Макрон удостои отбора с най-престижното отличие - орденът на Френския легион.

Франсоа, жител на Париж: Невероятно е! Помня първата ни купа през 98-а. Да съм свидетел на втора победа е наистина страхотно. Нашият отбор заслужаваше да спечели. Знам, че мнозина ги критикуват за начина им на игра, но в крайна сметка е важна победата и Дешан доказа, че знае какво прави.

В тяхна чест бяха преименувани и няколко станции на метрото. Подобен жест направиха и в Лондон и Брюксел за своите герои от шампионата.


;

Френският президент не криеше емоциите си при всеки гол на сините по време на вчерашния финал, а последвалият проливен дъжд не му попречи да прегърне всеки един от играчите и да целуне купата. Според анализатори самият Макрон също има какво да спечели от победата на страната му на световното. Смята се, че рейтингът му, пострадал от социалните конфликти в страната, ще се покачи така, както се случва през 98-а с тогавашния президент Жак Ширак, след първата световна купа на Франция. Очаква се победата на Световното да има и своето икономическо изражение - ръст на потреблението с 0,2 пункта и икономически растеж с 0,1.

В първите часове след триумфа на петлите, се стигна и до сблъсъци между полицията и група необуздани фенове, които щурмуваха магазини по Шанз-Елизе, преди да бъдат разпръснати със сълзотворен газ.


;

Национална гордост - така хърватите определиха своя отбор за почетното второ място.

Анита: Със смесени чувства съм. Да, мъчно ми е, но и съм много, много горда с отбора ни.
Марко: Французите може и да са на първо място, но ние сме победители.

Никога досега балканска държава не е постигала толкова голям успех на Световното по футбол. Макар и да останаха на крачка от купата, играчите и треньорът им Златко Далич бяха посрещнати в Загреб като истински победители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 1,7 млн. души са гледали финала на Световното първенство по футбол по БНТ
Близо 1,7 млн. души са гледали финала на Световното първенство по футбол по БНТ
Валери Симеонов с проверка на крайбрежни заведения във Варна и Златни пясъци
Валери Симеонов с проверка на крайбрежни заведения във Варна и Златни пясъци