НОВИНИ

Франция разследва фалшива информация за питейната вода в Париж

Френските власти започнаха разследване за "публикуване и разпространение на невярна информация" след слухове за възможна замърсена с радиоактивно вещество вода във водопреносната мрежа в региона на Париж.

bnt avatar logo
от БГНЕС
20:42, 23.07.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
франция разследва фалшива информация питейната вода париж

Разследването, обявено от прокуратурата в Париж, дойде след слухове, които включват част от гласово съобщение, което се излъчва по приложения като WhatsApp. Жена, която твърди, че е медицинска сестра в болница в Париж, казва, че не бива да се пие вода от чешмата заради замърсяването ѝ.

Това твърдение се появи след съобщението на сдружение за наличието на радиоактивното вещество тритий във водата, без да бъдат надвишени максималните нива, определени от здравните власти. Властите отхвърлиха всички опасности за замърсяване на питейната вода.

"Няма проблем с водата, тя е чудесна за пиене," каза Орелиен Русо, генерален директор на Регионалната здравна агенция на Ил дьо Франс.

Обществената служба на региона Ил дьо Франс, която регистрира 180 измервания на радиоактивност от 2010 г., също гарантира, че консумацията на чешмяна вода е безопасна.

Средната стойност на тези проучвания е 9 бекерела на литър, "много под" европейския регулаторен праг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Еспер поема поста министър на отбраната в САЩ
Марк Еспер поема поста министър на отбраната в САЩ
Нови правила за младите лекари с обучение на държавна издръжка
Нови правила за младите лекари с обучение на държавна издръжка