Френският президент Еманюел Макрон обяви създаването на командване на националните военни космически сили, което ще бъде част от военновъздушните сили на страната му, съобщи Агенция Франс прес.

© БГНЕС

"За да се гарантира развитието и укрепването на капацитета ни в Космоса, през септември ще бъде създадено Върховно командване за космическото пространство", каза Макрон пред военни, които се събраха за традиционния прием за Деня на Бастилията.

Той нарече подновения военен фокус върху космоса "истински въпрос на националната сигурност".

Миналата година Макрон говори за необходимостта от стратегия за космическа отбрана и това е резултатът, каза той.

"Новата космическа и военна доктрина, която ми беше предложена от Министерството на отбраната и ще ни позволи да гарантираме нашата защита на Космоса", добави той. "Ще засилим познанията си за ситуацията в Космоса, ще защитим по-добре нашите спътници, включително и по активен начин".

Министърът на отбраната Флоренс Парли ще разкрие подробности за финансирането на по-късен етап, добави президентът.

Заявеният от Франция интерес за повишаване на военната ѝ готовност в Космоса следва увеличените разходи и интереси в областта от страна на Съединените щати, Китай и Русия.

Франция има план за военните разходи за 2019-2025 г., който отделя 3,6 милиарда евро за отбрана в Космоса. Това включва подновяването на комуникационните сателити за наблюдение, извеждане в орбита на три спътника за електромагнитно наблюдение на CERES и модернизирането на система за пространствен радар за наблюдение, наречена GRAVES.

През март подкрепените от ООН преговори в Женева за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в Космоса приключиха без споразумение.

Франция отбеляза тържествено 230 години от щурма на Бастилията (Снимки)

Франция отбеляза тържествено 230 години от щурма на Бастилията (Снимки)

На юбилейната 230-та годишнина от щурма срещу Бастилията Франция отбеляза с традиционен военен парад националния си празник. Президентът Еманюел Макро...