НОВИНИ

Франция въвежда данък върху приходите на технологичните гиганти

От 1 януари Франция самостоятелно въвежда данък върху приходите на технологичните гиганти Гугъл, Епъл, Фейсбук и Амазон. Париж настоява за подобен налог, който нарича ГАФА по първите букви на засегнаните компании, но все още няма единно европейско решение. Брюксел има амбиция евентуално споразумение за общоевропейски данък да стане факт до март догодина.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:09, 18.12.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Франция въвежда данък върху приходите на технологичните гиганти за цялата 2019 г. Очакваните постъпления са 500 милиона евро, обяви министърът на финансите Брюно Льо Мер.

Париж ще облага парите от реклама, уебсайтове и препродаване на лични данни. Американски корпорации като Гугъл и Фейсбук могат да отчитат печалбата си в която и да е страна-членка на Евросъюза, което насърчава избор на ниските данъчни ставки в Ирландия, Холандия и Люксембург.

Така американските дигитални фирми плащат 9% при 23 за другите компании, посочва еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

;

Колегата ѝ по икономическите и валутните въпроси Пиер Московиси заяви пред RTL, че предложението за общоевропейски данък за технологичните корпорации все още е на масата за преговори.

Пиер Московиси - еврокомисар по икономически и валутни въпроси: Трябва да положим максимални усилия да постигнем споразумение до март.

Ирландия, където са централите за Европа на няколко американски гиганта, и малка група страни от Северна Европа, изтъкват, че нов данък може да предизвика ответна реакция срещу европейски компании отвъд океана. Всяка данъчна промяна подлежи на единодушно одобрение от страните - членки на Евросъюза.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК е обсъждала с българските власти преструктуриране на БЕХ
ЕК е обсъждала с българските власти преструктуриране на БЕХ
Прокуратурата поиска Ценко Чоков да бъде върнат в съда
Прокуратурата поиска Ценко Чоков да бъде върнат в съда