COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Франция забрани удрянето на деца

Франция забрани удрянето на деца като възпитателен метод. Как ще бъдат защитени децата и какво ще се промени - вижте в следващия репортаж.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:43, 05.07.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Френското правителство прие закон, който забранява използването на насилие като възпитателен метод. Текстът не предвижда наказания, а по-скоро цели да бъде проведена мащабна информационна кампания. Родителите, които упражняват насилие над своите деца също няма да бъдат наказвани.

Кметовете обаче ще са длъжни да включат в брачните церемонии изречението: Родителският авторитет се упражнява без физически или психически тормоз". Такъв надпис ще има и на детските здравни картони.

Приетият закон отменя разпореждане от XIX век, когато Наполеон разрешава насилие над деца с цел дисциплина.

Оливие Пако, депутат: Да си родител е трудно. Насилието често е синоним на слабост и провал, защото губим търпение и не намираме точните думи. Лесно е, седейки в тези красиви кресла, да даваме уроци по морал. Целта на този закон е да каже, че насилието никога не е решение.

Неправителствени организации алармират, че 85% от французите са упражнявали насилие над деца, а 75% от случаите на злоупотреби над деца са в резултат именно от такива наказания. Изследване сочи, че половината от родителите във Франция са удряли децата си, преди да навършат 2-годишна възраст.

През септември правителството ще представи доклад за насилието от страна на родителите и ще предложи мерки за повече информираност на целевите групи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бетонират релсите от третия лъч на метрото в София
Бетонират релсите от третия лъч на метрото в София
Нелегалните фабрики за цигари се намирали в изолиран район
Нелегалните фабрики за цигари се намирали в изолиран район