НОВИНИ

Френски съд ще решава за екстрадицията на Баневи в сряда

Дали семейство Баневи ще бъде екстрадирано в България ще стане ясно следващата сряда, съобщи за БНТ френският адвокат на фамилията - Винсент Пенар. Апелативният съд в Екс ан Прова̀нс е гледал делото. На заседанието съдебният състав е отказал да освободи от ареста Евгения Банева, която е поискала да бъде пусната, за да се грижи за децата си във вилата, която семейството използва в Ница.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:49, 15.11.2018
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Съдът е отказал да пусне Евгения Банева, въпреки че по френското законодателство грижите за деца под 16 години се считат за сериозен мотив при разглеждането на казуси със задържане.

Винсент Бернар, адвокат на сем. Баневи: Беше отказано, без да бъдат изложени мотиви. Предпочитам да изчакам до следващата седмица, за да разбера повече за това решение.

Пред съда в Екс ан Прова̀нс семейство Баневи е заявило, че не желае да бъде предадено на българските врасти. На 21 ноември апелативните съдии ще кажат решението си по искането за екстрадиция. Възможностите са три.

Винсент Бернар, адвокат на сем. Баневи: Да откаже предаването на съпрузите Баневи на българските власти - в този случай нещата приключват. Ако съдът се съгласи да предаде Баневи на българските власти, тогава евентуално решението може да се обжалва. Ако пък съдът реши, че има нужда от още информация по случая, тогава той ще отправи въпроси към българските власти, които ще имат десет дни, за да дадат отговори.

Ако се поиска още информация, новото заседание ще бъде насрочено за след три седмици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки за намаляване цените на горивата
Мерки за намаляване цените на горивата
Судитската прокуратура поиска пет смъртни присъди за убийството на Хашоги
Судитската прокуратура поиска пет смъртни присъди за убийството на Хашоги