НОВИНИ

Френските кандидати за президент участваха в маратонски дебат

19 дни преди първия тур на президентските избори нагласите във Франция остават същите - мнозинството ще подкрeпи центриста Еманюел Макрон. Малко над 6 милиона френски избиратели са гледали снощния дебат между 11 те кандидати за Елисейския дворец. Според проучване сред зрителите, най-добре се е представил кандидатът на крайната левица Жан-Люк Меланшон.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:23, 05.04.2017
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Лидер на троцкистка партия, главен инспектор във финансовото министерство и депутат, прочул се с гладната си стачка срещу затварянето на завод в избирателния му район бяха сред участниците в дебата за Елисейския дворец. Всички изразиха позиции по социални проблеми и мястото на Франция.

Франсоа Фийон, кандидат на " Републиканците ": "Президентът трябва да спаси Европа, време е Франция да заеме ръководна роля в Евросъюза."
Жан- Люк Меланшон, "Лява партия": "Искам да сложа край на президентската монархия и на корупцията на позлатената класа, която я обкръжава".
Франсоа Аселино, "Републикански народен съюз": "Предлагам да напуснем не само Европейския съюз, но и НАТО".

Фийон предложи международен антитерористичен алианс включващ Русия,той е и за продължаване на френските операции в Ирак и Мали. Льо Пен настоява за излизане от еврото.

Водачката на крайнодесните предизвика гнева на победителя сред зрителите.

Марин Льо Пен, водач на " Националния фронт": "Французите очевидно са привързани към традициите си, те искат да ги запазят."
Жан-Люк Меланшон: "Не, госпожо, 60 процента от французите нямат религия, оставете ни на мира с вашата религия, налагате ни живот, който не е нашият".

Кандидатите заложиха и на втория план или хората, които зрителят вижда зад тях.

Явно с цел да привлече избиратели извън формацията си, Марин Льо Пен избра зад нея да се вижда известен адвокат, нает някога от Зинедин Зидан заради скандала с Марко Матераци, и който иска разширяване на Националния фронт към традиционната десница.

Фийон пък беше подкрепян от водача на Радикалната партия, най-старата политическа формация във Франция.

36% от французите ще отидат до урните, но още не са решили кого да изберат. Следващият дебат е на 20 април.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна реконструкцията на булевард Дондуков
Започна реконструкцията на булевард "Дондуков"
Глобяват 7 политически формации за непочистени предизборни плакати
Глобяват 7 политически формации за непочистени предизборни плакати