НОВИНИ

Френските социалисти избират своя кандидат за президент

Скандал застрашава кандидата за президент на френската десница. Франсоа Фийон е злоупотребил с държавни пари докато е бил сенатор, пишат медиите във Франция. Споменава се сумата от 21 000 евро. В същото време френските социалисти избират кандидата си за Елисейския дворец. Двамата съперници са бившият премиер Манюел Валс и бившият министър на образованието Беноа Амон, смятан за фаворит.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:08, 29.01.2017
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Привържениците на френските социалисти избират своя кандидат президент на фона на голямо разделение в партията.

Това личи и от финалистите във вота. За фаворит се смята Беноа Амон. 49-годишен, бивш депутат, бивш министър на образованието, напуснал правителството на опонента си Валс през 2014 след критики срещу официалната линия. Амон е смятан за бунтовникът сред социалистите. Той иска универсален базов доход за всички от 750 евро месечно, узаконяване на марихуаната, данъци в областта на екологията и връщане не седемгодишния мандат в Елисейския дворец. Валс го нарича утопист, но атакувайки го непрекъснато, противниците му увеличиха популярността му.

Беноа Амон, кандидат за президентска номинация на френските социалисти: "Ще се фокусирам върху отговорността, която може да имам още тази вечер, по-точно да обединя левица".

Срещу Амон е 54-годишният Манюел Валс. Опитен политик, бивш премиер и вътрешен министър, Валс подкрепи Франсоа Оланд, въпреки ниския рейтинг на президента. Роденият в Барселона Манюел Карлос Валс, е натурализиран френски гражданин. Той е и бивш кмет на парижки район. Надмина съпартиеца си президент по популярност във време на джихадистки заплахи. Валс не скри надеждите си да обърне резултата в своя полза.

Манюел Валс, кандидат за президентска номинация на френските социалисти: "Водих кампания, за да спечеля. Всичко е възможно, нищо не е даденост".

Евентуална победа на Амон би насочила привържениците на Валс към друг кандидат за президент - Еманюел Макрон, който се отдели от социалистите и започна своя кампания. Който и да спечели днешното гласуване обаче, няма никакъв шанс да спечели и президентските избори. Такава е прогнозата, засега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радан Кънев представя новия си политически проект
Радан Кънев представя новия си политически проект
Ирак ще се противопостави на указа на Тръмп
Ирак ще се противопостави на указа на Тръмп