НОВИНИ

От нашия пратеник: Белгийският министър на транспорта подаде оставка

Първа реална оставка в белгийското правителство заради атентатите от 22 март. Министърката на транспорта Жаклин Галан подаде оставка след скандал, продължил няколко дни.

Владислав Велев
от Владислав Велев БТА
17:35, 15.04.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:26 мин.
По света

Той се разрази, след като стана ясно, че още миналата година се е знаело, че има проблем със сигурността на белгийските летища, но Галан не е предприела мерки.

Шарл Мишел - премиер на Белгия: В началото на разследването по въпроса в парламента ми беше потвърдено, че противно на това, което знаех, резюме на този доклад е било внесено в кабинета на министъра през юни 2015-а. Не мога да приема, че този факт стана известен едва в пленарна зала, докато министърът по-рано ми заяви, че не е получавала доклада.

Жаклин Галан - министър на транспорта на Белгия в оставка: Съжалявам, нещо повече, аз съм шокирана от оставката шефа на федералната служба по мобилност. В своя медиен кръстоносен поход той въвлече цялата си администрация и я хвърли в полемика. От три дни той демонстрира деструктивно поведение.

;

Галан бе замесена в два големи скандала, последният от които се разгоря тази седмица, след като бе публикуван засекретен доклад на Европейската комисия от миналата година за сигурността на белгийските летища. Твърди се, че Галан не е подала информацията от доклада към правителството.

ЕК вчера поясни, че документът разглежда сигурността на аерогарите в т. нар. стерилни зони - след регистрацията и проверките за сигурност на пътниците. Проверките, по които е изготвен докладът, са обхванали зоните на терминалите, разположени непосредствено преди пероните. Целта е била да се установи доколко в тези зони могат да бъдат внесени опасни за здравето и сигурността на пътниците вещества и предмети.

Предполага се, че белгийските власти не са взели мерки по доклада, защото не са били официално запознати с него. Тези данни биват оповестени по-малко от месец след атентата на летището в Брюксел, извършен преди стерилните зони. Същевременно на столичната аерогара досега бяха уволнени няколко служители с достъп до пилотските кабини на самолетите, за които съществуват обосновани предположения за радикализация и симпатии към терористите от "Ислямска държава".

По-рано Галан бе обвинена в нарушаване на правилата за възлагане на обществени поръчки заради договор за половин милион евро с адвокатска кантора. Твърди се, че договорът бил сключен извън необходимата процедура и преди официалната първоначална дата на неговото действие.

През март, дни след атентатите в Брюксел, оставки подадоха също министрите на вътрешните работи и на правосъдието. Премиерът Шарл Мишел тогава отказа да приеме оставките и запази министрите в правителството.

Тази седмица оставка се наложи да подаде и регионалният министър по образованието и културата Жоел Милке. Тя ще бъде съдена по съмнения, че като федерален министър назначила в кабинета си служители, които да работят за предизборната й кампания. Срещу Милке не е произнасяна присъда дори на първа инстанция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Костов: Няма миграциoнен натиск от Гърция към България
Георги Костов: Няма миграциoнен натиск от Гърция към България
Пуснаха под домашен арест Петър Низамов-Перата
Пуснаха под домашен арест Петър Низамов-Перата