НОВИНИ

Френският посланик Ерик Льобедел: Шенген в момента не е перфектен

Идеите на президента Макрон бяха разгледани в рамките на срещата в Талин, а госпожа Меркел заяви интерес към тях като добави, че те ще бъдат основа на бъдещи дискусии. Това заяви френският посланик Н. Пр. Ерик Льобедел, който беше гост в студиото на "Денят започва".

bnt avatar logo
от БНТ
08:33, 03.10.2017
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Има нужда от по-суверенна и по-обединена Европа. Страни като България могат да се възползват от диференцирана Европа. Някои говорят за Европа на много скорости, но в никакъв случай не и такава на 2 скорости, в която съществуват само добрите и лошите. Франция настоява за това нито една държава да не бъде изключена от динамиката, както и нито една държава да може да блокира тези, които искат да стигнат по-далеч в този процес.

Посланик Ерик Льобедел каза, че България може да даде голям принос в опита си в охраната на границите. Според него България трябва да участва напълно в разговора за бъдещия формат на Шенгенското пространство. Шенген в момента не е перфектен, трябва да преценим как да подобрим системата и с опита на България в тази сфера.

В областта на социалното сближаване има неразбирания от миналото, на българския работник няма да се забрани да работи във Франция. Искаме той да получава същата заплата, която получава френският работник, да няма социален дъмпинг. Ние предлагаме нов механизъм, който ще функционира на принципа на солидарността. Нужно е икономическо и социално сближаване, хармонизиране на корпоративния данък. Но трябва да говорим и за Европа, която закриля, заяви Ерик Льобедел.

По думите му досега е имало решения, които се вземат тайно и след това се налагат на отделните държави. Не трябва да налагаме на народите "да" или "не", нужен е предварителен диалог.

;

Има нужда от общ бюджет на еврозоната, както и демократичен контрол, който да минава към европейския икономически комисар. Нужни са само 15 еврокомисари, французите сме готови да се откажем от наш комисар, с оглед на коментари, че искаме реформа в ущърб на малките страни.

Има 22 държави членки, които кандидатстват за Европейската агенция за лекарства, ситуацията е близка до конкурса Евровизия, има хитра система за точкуване, гласува се "За", но понякога и "Против". Не знам какъв ще е резултатът, но съм сигурен, че "песента", която ще спечели, ще бъде хубава.

За референдума в Каталуния посланикът коментира, че Испания е избрала пътя на демокрацията и има балансирана конституция. Франция има диалог с премиера Рахой и подкрепя цялостта на Испания, каза Ерик Льобедел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Референдумът в Каталуния - коментират проф. Ивайло Дичев и Даниел Стефанов
Референдумът в Каталуния - коментират проф. Ивайло Дичев и Даниел Стефанов
 Румен Радев награждава с орден Св.Св.Кирил и Методий Валерий Гергиев
Румен Радев награждава с орден "Св.Св.Кирил и Методий" Валерий Гергиев