НОВИНИ

Френският президент заяви подкрепа за приемането на Румъния в Шенген

От Букурещ френският президент изрази увереност, че до края на годината ще бъде постигнат компромис за директивата за командированите работници в Европа. Еманюел Макрон днес е на посещение в Румъния, където разговаря с румънския президент Клаус Йоханис. Йоханис, за когото темата е не по-малко важна отколкото за Макрон, изрази съгласие, че е необходима промяна в документа. Френският президент заяви подкрепа за приемането на Румъния в Шенген.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:49, 24.08.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Макрон и Йоханис дадоха знак, че отварят нова страница в отношенията Париж - Букурещ след охлаждането им при техните предшественици. По най-спорната тема - за командированите работници, двамата показаха готовност да търсят компромис.

Според Еманюел Макрон трябва да има по-добри условия за френските работници на фона на нелоялната конкуренция, която според него идва от Източна Европа.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Няма да приема френските транспортни компании да работят в условията на социален дъмпинг, защото това е противоречи на европейските правила и този проблем трябва да се реши с промяна на директивата. В същото време е законно страните, за които транспортният сектор е важен, да могат да развиват този сектор чрез работа в цяла Европа. Но това е отделна тема, за която се отнася друга директива.

Клаус Йоханис настоя въпросната директива да бъде "изяснена и подобрена".

Клаус Йоханис, президент на Румъния: От една страна във Франция има недоволство заради работници, които предпочитат да използват користно системата вместо да се интегрират в нея. От друга страна има много хора в Източна Европа, например в Румъния, които искат да работят във Франция, Германия, Испания. Ако въпросната евродиректива води до усещане за неравнопоставеност, това не значи, че хората във Франция не са прави или пък тези в Румъния не са прави. Значи директивата не е достатъчно ясна и достатъчно добре

Темата за командированите работници е основна за френския президент в обиколката му в Европа, която продължава утре в България. В предизборната си кампания Макрон се ангажира да предприеме контра-мерки срещу "социалния дъмпинг" във Франция. В Букурещ той изрази подкрепа за приемането на Румъния в Шенген, като даде за пример ситуацията с мигрантската криза преди две години.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Вярвам, че лятото през 2015-а достатъчно ясно показа, че дори Румъния и България да са извън Шенгенското пространство, бежанците влязоха в Европа. Смятам, че сътрудничеството с Румъния е много ефективно и страната положи усилия, за да отговори на изискванията за приемане в Шенген. Фактът, че Румъния е извън Шенген не значи, че онези, които са в него, са по-добре защитени.

Обиколката на Макрон няколко месеца, след като бе избран за президент, е възможността за укрепване на отношенията с България и Румъния и за утвърждаване на водещата му роля на международната сцена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЧЕЗ изключи електропровода в близост до пожара в Кресненското дефиле
ЧЕЗ изключи електропровода в близост до пожара в Кресненското дефиле
Отново протест в Стрелбище срещу строежа на небостъргач
Отново протест в "Стрелбище" срещу строежа на небостъргач