НОВИНИ

Фризьорски салон учи на занаят хора от уязвими групи

Фризьорски салон се превръща във възможност за равен старт за хора от най-уязвимите групи в обществото. Социалното предприемачество, развито от фондация "Конкордия", e пример за това как младежи могат да развият своите умения, докато се подготвят за реалния пазар на труда. Ето и как проектът е променил съдбата на един от участниците в него.

Айше Сали
от Айше Сали
17:57, 11.11.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

На 33, с основно образование. Но със сбъдната мечта. Години наред Любка иска да стане фризьорка и докато се опитва да завърши 8 клас, попада на възможността за безплатен курс и работа в салона на фондация "Конкордия". Вече е преминала първите месеци от обучението. Някой ден се надява да отвори собствен салон. Защото да има професия и работа за нея означава много повече от начин да изкарва пари.

Любка Василева, фризьорка: "Ромските жени все трябва да готвят и да чистят и затова много си представям да си имам шофьорска книжка, да работя и да си имам салон".

Засега обаче салонът на фондацията ще е мястото, където ще показва и развива своите умения. Срещу заплащане и в продължение на 1 година. Колеги ще ѝ бъдат и други младежи от най-уязвимите социални групи.

Диляна Гюрова, фондация "Конкордия": Това дава възможност на хората наистина да придобият много ценни умения, включително и да започнат своята трудова биография и по този начин по-лесно да имат достъп до пазара на труда".

Днес в салона Любка трябваше да се погрижи за първия си клиент - водещата на "По света и у нас" Надя Обретенова. И ако по това как ѝ е потръгнало, трябва да съди и как ще ѝ върви, младата фризьорска си пожелава и занапред да се грижи за визията на телевизионни звезди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
125 години от рождението на Георги Велчев
125 години от рождението на Георги Велчев
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Улиците вдъхновяват
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Улиците вдъхновяват