НОВИНИ

Фронтекс: Миграционният натиск към Европа намалява

Рязък спад на мигрантските потоци към Европа отчете европейската агенция за гранична и брегова охрана Фонтекс. Броят на мигрантите, достигнали Испания, обаче се е увеличил четири пъти в сравнение с миналата година.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:52, 14.08.2018
Чете се за: 00:27 мин.
По света

73 500 нелегални пресичания на границите на Европейския съюз. Това е равносметката на Фронтекс за първите седем месеца на годината. С други думи миграционният натиск е намалял почти наполовина.

Испания обаче е страната, която поема основната тежест. Миналият месец западносредиземноморския маршрут са използвали над половината от всички нелегални мигранти, пристигнали в Европа. Броят на мигрантите, достигнали Испания, се е увеличил четирикратно в сравнение с миналата година, до близо 8800. Като цяло, по този маршрут са проникнали 23 100 мигранти, над два пъти повече в сравнение с миналата година.

Мигрантите почти не използват маршрута през Италия, но са се пренасочили по този през Турция и Гърция. По-голям миграционен натиск се наблюдава по маршрута през Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина, както и от Сърбия към Босна и Херцеговина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Периодично ще почистват речните корита във Врачанска област
Периодично ще почистват речните корита във Врачанска област
​Разнообразното хранене се оказва не толкова здравословно
​Разнообразното хранене се оказва не толкова здравословно