Икономика, климатични промени, сигурност са основните теми, които обсъждат лидерите на Г20. Домакин на срещата тази година е японският град Осака. По традиция двустранните срещи в кулоарите на форума предизвикват огромен интерес.

Една от най-очакваните срещи тет-а-тет беше тази между президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръпм и Владимир Путин. И двамата се обединиха около тезата, че имат какво да си кажат.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: За мен е голяма чест да бъда с президента Путин. Много са въпросите за обсъждане, включително търговията, разоръжаването, протекционизма.
Владимир Путин, президент на Руската федерация: Не мога да не се съглася с господин президента, че има за какво да си поговорим. Не сме се виждали от срещата в Хелзинки. Сега имаме добра възможност да продължим обсъжданията.

Това е първата им среща след излизането на доклада на спецпрокурор Робърт Мълър за предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ. Докладът доказа, че Москва правила опити да влияе, но нямаше безспорни доказателства, че Тръмп или екипът му са работили заедно с руснаците. След репортерски въпрос, Тръмп се обърна към руския си колега и му каза шеговито да не се меси в американските избори, а Путин отвърна с усмивка.

Владимир Путин се срещна и с британския премиер в оставка Тереза Мей. Това е първият им личен контакт след случая "Солсбъри" - през март 2018 г., в едноименното градче бяха отровени бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Двамата оцеляха след атаката. Лондон обвини Москва, от където отрекоха да са съпричастни. Мей е подчертала, че би искала "различно отношения" с Русия, но ако тя прекрати "безотговорните и дестабилизиращите си действия". Тя е настояла двамата заподозрени за нападението да бъдат подведени под отговорност.

В интервю за "Файненшъл таймс" Владимир Путин определи случая "Скрипал" като "излишна шумотевица за шпиони" и нарече либерализма "остарял". В кулоарите на Г-20 той разговаря още с лидерите на Индия и Китай. Утре с огромен интерес се очаква срещата на Доналд Тръмп с китайския му колега - Си Дзинпин.

© БГНЕС
Приключи срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп в Осака

Приключи срещата между Владимир Путин и Доналд Тръмп в Осака

Срещата на върха на 20-те водещи икономики в света започна в Осака. В рамките на форума са предвидени и редица двустранни срещи. Едно от най-очакванит...