НОВИНИ

Габрово продължава да бъде под полицейска блокада и днес

Напрежението в Габрово се повишава. Снощи се стигна до сблъсъци между протестиращи и жандармерия,при които пострадаха няколко дули. Хората в града настояват приходящите роми незабавно да напуснат Габрово. Повод за недоволството им стана случаят, при който трима роми пребиха служител на магазин. Засиленото полицейско присъствие в града остава.

bnt avatar logo
от Иван Янев
16:00, 12.04.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Габрово продължава да бъде под полицейска блокада и днес, след като късно снощи протестиращи запалиха две къщи обитавани от роми. В постройките не е имало хора, но къщите са напълно унищожени .

Христо Терзийски - директор Главна дирекция "Национална полиция": По време на шествията се обособиха групи от млади граждани, младежи на видима възраст между 20 и 25 години, които към 21.00 и 21.30 ч. предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред, изразяващи се в хвърляне на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица с цел неразпознаването им.

Заради ескалацията на напрежението роми, живеещи в града, напускат домовете си . Вицепремиерът Томислав Дончев увери,че за запазване на обществения ред са предприети мерки ,без оглед на етническия произход.

Томислав Дончев - вицепремиер: Хората са гневни. От усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите. От злоупотребите със социални плащания. както ми казаха десетки граждани - тия социални помощи ги плащаме ние. И за това трябват мерки, веднага след въдворяване на спокойствие на територията на общината.

Кметът на Габрово призова хората да запазят спокойствие

Таня Христова - кмет на Габрово: Още веднъж заявявам пред всички габровци: Не заселвам роми. Нито имам желание, нито правомощия за подобен акт. Проблемът с ромите не е проблем само на Габрово. Проблемът е на цялата държава. Има 4-5 месеца до местните избори. Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е много тънка и опасна.

На извънредно заседание Общинския съвет в Габрово беше запознат с предприетите мерки от институциите като събарянето на къщите, засиленото полицейско присъствие във връзка с извънредната ситуация в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама от задържаните за запалените постройки в Габрово имат предишни присъди
Двама от задържаните за запалените постройки в Габрово имат предишни присъди
Лидери на над 100 водещи новинарски агенции гостуват на конгрес в София през юни
Лидери на над 100 водещи новинарски агенции гостуват на конгрес в София през юни