НОВИНИ

​Галерия "Арте" събира двама професори в обща изложба

За скулптора Емил Попов и живописеца Станислав Памукчиев това е поредна творческа среща, в която представят пред публика артистичните си търсения в областта на традицията, на родовата и духовна памет на човечеството.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
20:13, 03.11.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Началото на нашето колективно действие е много назад във времето, защото отдавна гледаме към един хоризонт, разказва Станислав Памукчиев. Неговите картини обекти са от цикъла "Начала" и тази дума е станала мото на изложбата.

Проф. Станислав Памукчиев - живописец: Изкуството поначало има красивата идея, илюзия или утопия да забави времето, да си играе с вечността. Ние сме тленни във времето и изкуството е това, което може да създаде друг хоризонт.

Двамата художници се връщат към изначалното с езика на универсални символи и митологични образи на животни и човеци.

Проф. Емил Попов - скулптор: Безспорно с тия животинки аз естествено си спомням за Алтамира, за ритуалите, за брадвичките от Тракия, дето има бик, кон, овен това са ритуалните животни, сигурно те са най-древните, които сме успели да сграбчим и да опитомим. Да не забравяме кои сме, да не забравяме гръбнака си, кода си.
Проф. Станислав Памукчиев - живописец: Това е надеждата, че има и преди, има и сега, има и след това. Митът за вечното завръщане е вдъхновил тази изложба. Може да я видите до 14 ноември.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 кандидати за убежище бяха задържани в Германия заради сексуално посегателство
7 кандидати за убежище бяха задържани в Германия заради сексуално посегателство
Ученици от Пловдив се хванаха на най-дългото хоро
Ученици от Пловдив се хванаха на най-дългото хоро