НОВИНИ

Галерия "Капана" ще отвори врати в Пловдив

Уникални платна, рисувани от познати и не чак толкова познати пловдивски художници украсяват класни стаи, учреждения, библиотеки и университети, съдебни зали и кабинети в пловдивската прокуратура. Това са картини от фонда на община Пловдив, купувани през последните десетилетия. Досега те никога не са събирани и показвани на публиката в обща изложба. Това ще се промени в средата на този месец, когато ще бъде открита най-новата галерия в Пловдив - галерия „Капана".

bnt avatar logo
от М. Хубинова, В. Палейков
18:35, 08.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
Още

Освен картини на добре познатите Димитър Киров, Йоан Левиев и Енчо Пиронков тук има творби на емигранта Атанас Згалевски, на 93-годишния Иван Поповски (Джовани), на Кольо Витковски от ранните му години и на много други местни автори, дали своя принос Пловдив да се наложи като „града на художниците".

Красимир Линков - директор на Градската художествена галерия - Пловдив: От някои автори има по няколко картини, но ние избирахме най-доброто, това което може да впечатли, както публиката, така и да даде една представа за развитието на тези същите автори.

Подборът на картините за изложбата е доста труден, защото се оказва, че в общинския фонд има над 2700 експоната - освен картини, много скулптури и пластики. Ежегодно община Пловдив купува произведения на изкуството за 20 хиляди лева. Куратор на изложбата е директорът на Градската художествена галерия. Според него, публиката ще остане приятно изненадата от направената селекция.

Красимир Линков - директор на Градската художествена гелария - Пловдив: Аз също бях учуден. Дори някой път се обърквах дали този автор отговаря на името, под което е заведена картината, някои автори се променят във времето, но тука виждаме и изненадващи неща.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реставрират шедьовъра на Рембранд Нощна стража
Реставрират шедьовъра на Рембранд "Нощна стража"
Гърция след изборната победа на Нова демокрация
Гърция след изборната победа на "Нова демокрация"