НОВИНИ

„Галъп“: 54% от българите не планират да почиват това лято

Повечето българи (54%) твърдят, че не планират да почиват това лято, 44% пък казват, че планират. 2% от анкетираните все още нямат план.55% от планиращите да почиват заявяват, че ще предпочетат българското Черноморие, а 36% ще предпочетат морска почивка в чужбина. За 26% почивка на българска планина също е вариант.Българите не харесват идеите за каквито и да било резки промени при започнал туристически сезон – пример за това са прословутите преместваеми обекти. Средният брой дни планирана почивка е 10. Повечето българи обаче не искат или не могат да слеят всичките дни почивка. Средните подготвени пари за лятна почивка пък са 1557 лв.

bnt avatar logo
от Галъп
13:03, 08.06.2018
Чете се за: 00:37 мин.
Още
„Галъп“: 54% от българите не планират да почиват това лято

По повод текущата дискусия относно преместваеми обекти, мнозинство от 78% не приемат идеята за спешни промени в законите, а 19% я приемат. Останалите се колебаят.

„Галъп“ провери и отношението към някои конкретни идеи в тази насока. Например, има предложение премахването на обекти на плажа, като се ползва тежка техника, да се състои през юни месец, като сезонът вече е започнал. Според 74% от отговорилите това ще се отрази негативно. 6% са на обратното мнение. За 18% няма да има особен ефект. Останалите не могат да преценят.

Хората у нас искат повече правила и законност, като в същото време не се създават допълнителни проблеми за почиващите, заключват от „Галъп“.

;

Онези, които планират да почиват, се надяват на общо десетина дни - 10 дни е средната продължителност на планираната почивка. Средната сума за тези десетина дни, която са заделили онези, които смятат, че ще почиват, е 1557 лв., т.е. близо една средна за страната брутна месечна заплата и половина. Или една средна брутна софийска заплата.

Данните са от изследователската програма на „Галъп интернешънъл“ съвместно с Борда по туризъм. Вълните на изследване са между 13 - 17 април и 1 – 5 юни с по 1000 респонденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия призовава за европейско единство заради търговското напрежение със САЩ
Германия призовава за европейско единство заради търговското напрежение със САЩ
Фитнес на открито пред парламента с инициативата 30 за 30
Фитнес на открито пред парламента с инициативата "30 за 30"