НОВИНИ

"Галъп": 81% от българите смятат, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка

Мнозинство от 81% смята, че Валери Симеонов трябва да подаде оставка във връзка с изказването за майките на деца с увреждания. 15% са на обратното мнение, а останалите не могат да преценят. Това показва проучване на „Галъп“, съобщиха от социологическата агенция.

bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 05.11.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Колкото до правителството, мнозинство от 56% са против оставката му, а 34% са „за", докато останалите не могат да отговорят. 64% смятат, че и Бойко Борисов е отговорен в ситуацията около Валери Симеонов, а 31% са на противоположната позиция. Останалите се затрудняват да отговорят.


Това са данни от независим телефонен сондаж по панелна методика, която осигурява максимална представителност на данните, проведен от 27 октомври до 2 ноември сред 800 души в цялата страна. Възможното отклонение е ±3.7 при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хил. души. Сондажът започна преди акциите в Държавната агенция за българите в чужбина, отбелязват от „Галъп“.


Практически всички демографски групи предпочитат оставката на Валери Симеонов. Изключение донякъде правят привържениците на Обединените патриоти, където близо 60% са против оставка, а близо 40% са „за". Обратната е картината при симпатизантите на ГЕРБ – над 50% „за" и около 40% - „против". В този въпрос, разбира се, се отразява не само оценката за конкретния скандал, а и генералното отношение на попитаните за участието на Симеонов в политиката.

;

Оставката на правителството обаче предизвиква повече нюанси в мненията. Повечето обществени групи са „против". Електоратът на БСП е по-скоро „за". Онези, които не биха гласували и които биха гласували с „не подкрепям никого", т.е. дистанцираните от политиката хора, са разделени в мненията си.

Практически всички слоеве на обществото намират, че премиерът Борисов е отговорен за ситуацията около Валери Симеонов. Единствено привържениците на ГЕРБ са на обратното мнение, а привържениците на Обединените патриоти са разделени по тази тема, отбелязват от „Галъп“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор без книжка уби себе си и две деца при катастрофа край Плевен
Шофьор без книжка уби себе си и две деца при катастрофа край Плевен
Дядо Коледа се ваксинира срещу грип
Дядо Коледа се ваксинира срещу грип