COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Газпром е отворен за диалог с Турция по проекта "Турски поток"

Газпром е отворен за диалог за евентуално възобновяване на проекта за строителство на газопровода "Турски поток". Това заяви говорителят на концерна Сергей Куприянов, цитиран от ТАСС.

от Източник: БТА
23:09, 27.06.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света
Газпром е отворен  за диалог с Турция  по проекта Турски поток

"Газпром е отворен за диалог по "Турски поток" и винаги е бил отворен", посочи той, коментирайки информация за възможно възстановяване на отношенията с Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се извини на руския лидер Владимир Путин заради случая със сваления миналата година руски бомбардировач Су-24, обяви по-рано днес Кремъл, цитиран от световните агенции.

След инцидента от ноември миналата година, на 1 декември 2015 година руското правителство прекрати дейността на смесената междуправителствена руско-турска комисия за търговско и икономическо сътрудничество, на която от руска страна начело бе министърът на енергетиката Александър Новак. Комисията трябваше да обсъди "Турски поток", но на 3 декември Новак обяви спиране на проекта.

"Турски поток" имаше за цел да осигури доставките на допълнителни количества газ на турския пазар и в страните от Южна и Югоизточна Европа. Споразумението за строителството му бе постигнато през декември 2014 година. Първоначално се планираха четири газопроводни линии с капацитет 63 млрд. куб метра газ годишно, от които 16 млрд. куб метра да се доставят в Турция, а 47 млрд. куб метра - до газов хъб на турско-гръцката граница.

Топ 24
Най-четени
Борисов и председателите на ЕК и Европейския съвет инспектираха границите от въздуха (ОБОБЩЕНИЕ)
Борисов и председателите на ЕК и Европейския съвет инспектираха границите от въздуха (ОБОБЩЕНИЕ)
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)