НОВИНИ

Георг Георгиев определи непровеждането на Луковмарш като историческо събитие

Министерството на външните работи приветства непровеждането на Луковмарш за първи път от 17 години в София. От организацията на евреите в България Шалом благодариха и призоваха към повече толерантност.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:54, 23.02.2020 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Заместник-министърът на външните работи определи 22 февруари като дата, която ще бъде запомнена.

Георг Георгиев: Смятам, че вчера се случи едно много паметно и бих го нарекъл историческо събитие, с оглед на факта, че от 17 години не сме наблюдавали подобно нещо по софийските улици, а именно така нареченият Луковмарш да бъде предотвратен.
Александър Оскар: 22 февруари, аз съм убеден, ще се превърне в знаков ден в съвременната българска история, ден, в който ние доказахме, че нашето общество не трябва и не може да бъде толерантно към ксенофобия и език на омразата.

Всяка година Столична община забранява провеждането на поклонението пред генерал Луков, но за първи път маршът наистина не се състоя, а се ограничи само до поднасяне на цветя пред къщата на генерала.

Георг Георгиев: Изопачаването, манипулирането на историческите факти е изключително вредно с всички, които в последствие трябва да боравят с истината.
Тодор Чобанов: Хилядолетия вече съжителстват световните религии, където демонстрираме разбирателството и хармонията, които са най-типичните черти на нашия град. Това не са празни приказки, това са ценности, които са дълбоко въплътени в нашата морална система и именно затова общината категорично няма да съдейства да разрешава, да допуска и толерира каквито и да е активности, които нарушава тази хармония, тази традиция.

Провалът на Луковмарш беше приветстван и от различни международни организации на евреите, както и от израелското правителство. А Столична община обяви, че и тази година ще подкрепи провеждането на марш на мъдростта и толерантността, в памет на спасяването на българските евреи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските сестри и акушерките ще могат да разкриват самостоятелни кабинети
Медицинските сестри и акушерките ще могат да разкриват самостоятелни кабинети
Британец от китайски произход е починал в Банско
Британец от китайски произход е починал в Банско