COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Георги Първанов: Между държавния глава и другите институции има напрежение

Позицията на българското правителство за ударите в Сирия е разумна и защитава българския интерес. Това каза в студиото на "Денят започва" президентът Георги Първанов. Той коментира, че не отркива съществени разлики между позициите на правителството и президента Румен Радев. Според Първанов, между държавния глава и другите институции има напрежение.

от БНТ
08:45, 23.04.2018
Чете се за: 01:26 мин.
У нас
Георги Първанов, президент на България (2002 - 2012 г.): Относно КСНС, не трябва да забравят от двете страни на "Дондуков", че това е единственото място, където може да се съберат и да се разберат евентуално или поне да покажат, че работят еднопосочно. Документът, който излъчиха на изхода говори за това, че може да има разбирателство. И аз не разбирам защо се извади черновата, и то едно тълкувание, което няма нищо общо с текста, който всички ние видяхме вътре. За никакво бягство от ЕС не може да става дума. Това, че има една сдържано-критична или по-скоро тревожна позиция, изразена в документа, не е основание да подозираме президента, че иска да извади България от ЕС или от НАТО. Добрата, силната позиция трябва да се цени. Без съмнение има някакво напрежение, но не мога да говоря за "война" като бивш върховен главнокомандващ. Очевидно е, че някой се опитва да провокира това напрежение. Няма нищо лошо, че предварително се съгласува и се приема една позиция по време на КСНС. В един момент обаче, трябва да се приеме промяна в Закона за КСНС и изработената с консенсус позиция в този съвет при президента с участието на изпълнителната власт, на парламентаристите, да бъде задължителна за изпълнение.
;

Ударите срещу Сирия напомнят ударите срещу Ирак от 2003 г. и сравнението не е в полза на сегашните удари, които са си война, каза Георги Първанов. Той поясни, че през 2003 г. САЩ и лидерите на тяхната коалиция опитаха да решат въпроса през Съвета за сигурност, да ангажират ООН поне в даването на зелена улица за военните удари. Сега такова нещо няма, сега даже СС на ООН не е информиран, отива се в дискредитирането на ООН - най-високото място, където трябва да се решат тези проблеми, отбеляза Първанов.

Военният конфликт в Сирия обслужва геостратегически и вътрешни интереси - всеки един от лидерите има своите вътрешни проблеми. Според Георги Първанов днес няма лидери, каквито имаше през 2003 г. - и Тони Блеър, и Буш, и Ширак, който беше на друга позиция. "Сегашните лидери дори не смеят да кажат, че става дума за война", подчерта той.

Според него, проблемът в СС на ООН е, че тези, които трябва да са стълбовете на ООН, те основно дискредитират този съвет и ООН като организация с най-благородна миротворческа мисия.

"Не допускам т. нар. великите сили да променят тази своя водеща позиция - те си налагат, каквото пожелаят", заяви Георги Първанов. Той коментира, че не очаква ситуацията в Сирия да доведе до глобален конфликт, по-скоро това е дрънкане на оръжията в най-грубия му вариант, но идва да покаже, че нещата са отишли прекалено далеч.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кубрат Пулев пред БНТ: Подали сме документи за бизнес виза, но те не са придвижени толкова бързо
Кубрат Пулев пред БНТ: Подали сме документи за бизнес виза, но те не са придвижени толкова бързо
Над 500 участници събра в Русе Българският географски фестивал
Над 500 участници събра в Русе Българският географски фестивал