Георги Първанов представи книга за Илинденско - Преображенското въстание

Необходим е нов договор или анекс към сегашния с република Северна Македония, в който ясно да се дефинира понятието обща история. Това заяви президентът Георги Първанов. В Благоевград той представи книгата "Илинденско - Преображенското въстание от 1903 през погледа на европейските дипломати", на която е съавтор и автор на предговора.

от С. Христова, Ф. Сургов
преди 10 месеци
Чете се за: 00:25 мин.
У нас

Според Георги Първанов, България трябва да отстоява една по-твърда политика в двустранните отношение със Северна Македония.

Георги Първанов, президент на България (2002 -2012): Видяхме гърците как решиха своя проблем със Скопие по начин, по който буквално закова проблемите, за това няма никакви посегателства към гръцката антична история, но за сметка на това все по-често се говори за изграждането на македонската държава на основата на Илинден, на Илинденско-Преображенското въстание, което си е кражба на българска история.

Илинденско-Преображенското въстание по своя характер е българско, и това трябва да бъде ясно за всички, подчерта още Първанов.

В документалния сборник са събрани доклади на дипломатически представители на Великите сили за Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г.

Топ 24
Най-четени