COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

ГЕРБ и БСП отрекоха да е имало външен натиск за спирането на „Южен поток“

Руският президент Владимир Путин коментира, че ще бъде жалко, ако Европа прояви слабост и не успее да защити своите интереси по проекта „Северен поток-2“. Той даде за пример България и провала на „Южен поток“. Изказването дойде на пресконференция в Санкт Петербург след разговори с австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна пое от България ротационното председателство на Евросъюза. Според ГЕРБ и левицата не е имало натиск върху страната ни да се откаже от Южен поток.

Надежда Василева
от Надежда Василева
22:23, 04.10.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Руският президент посъветва европейските лидери да защитят интересите си по отношение на бъдещето на газопровода „Северен поток-2“.

Владимир Путин - президент на Русия: Под натиск отвън България се отказа от този проект [Южен поток, бел. ред.]. Сега съжаляват и говорят за това да получават наш газ вече през „Турски поток“. Никак не би ми се искало цяла Европа да изглежда като България, да прояви слабост и неспособност да защити своите национални интереси.
;

Коментарът на Путин предизвика политически реакции у нас.

Делян Добрев - ГЕРБ: Имало ли е външен натиск над страната ни? Не мисля, върху мен не е имало като министър, въпреки че когато проектът приключи, аз не съм участвал в управлението. Нашите основни критики още тогава бяха, че обществената поръчка, която проведе кабинетът Орешарски стартира на Коледа и приключи след Нова година.
Драгомир Стойнев - БСП: Върху нас и правителството не е имало такъв натиск. Когато имаше пълната готовност и финансирането на този проект, защо ГЕРБ се хвалят, че са спрели 3 големи енергийни проекта, включително и „Южен поток“.

От ляво посочиха, че страната ни трябва да има сигурност на доставките на природен газ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Все още не е започнал ремонт на пострадалото от пожар читалище в село Гложене
Все още не е започнал ремонт на пострадалото от пожар читалище в село Гложене