НОВИНИ

ГЕРБ и БСП с взаимни обвинения за депутатските заплати

ГЕРБ и БСП с взаимни обвинения, че и едните и другите не внасят предложение за промени в правилника на НС, които да отрежат възнагражденията на депутати, които не ходят на работа. Вчера и днес лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на НС Цвета Караянчева си размениха писма, в които Нинова поиска депутатите от левицата да не получават заплати, пътни и командировъчни, а Караянчева отговори, че това няма как да стане, защото правилникът на НС не го позволява.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:14, 22.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Въпреки направените анонси за внасяне на промени в правилника, оказва се, че до този момент нито една парламентарна група не е направила предложение за това.

Председателят на парламента Цвета Караянчева очаква ПГ на БСП да направи тази стъпка.

Цвета Караянчева - председател на НС: Въпреки нареждането и желанието на г-жа Нинова да не се получават пари от НС на 18-ти и на 19-ти нейните народни представители - 16 са взели пътни, 19 са взели дневни командировъчни, така че, ако тя не може да си контролира ПГ е неин проблем, но аз няма как да наложа административни санкции или по някакъв начин да се произнеса еднолично и да променя правилника.

В отговор Корнелия Нинова поясни, че решението за отказ от заплати е взето в сряда и според нея е съвсем естествено в понеделник и вторник червените депутати да са си взели пътните.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Защото не можеш в понеделник и вторник да изпълняваш решение, което сме взели в сряда.

И Нинова на свой ред подсказа решение на казуса.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Депутатите от ГЕРБ, ОП, ДПС и ВОЛЯ да внесат поправка в правилника и да запишат - докато не идвате на работа няма да получавате никакви пари.

Корнелия Нинова припомни, че от "БСП за България" са внесли предложение за намаляване и замразяване на депутатските заплати, което по думите й, отлежава вече 3 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Явор Нотев: Несправедливо е да се получават около 1000 лв., ако не стъпваш в НС
Явор Нотев: Несправедливо е да се получават около 1000 лв., ако не стъпваш в НС
МВР огласи схемата за получаване на фалшиви ТЕЛК решения
МВР огласи схемата за получаване на фалшиви ТЕЛК решения