НОВИНИ

ГЕРБ на политически консултации при президента Плевнелиев

Започна първият кръг от политическите консултации при президента след оставката на кабинета. Държавният глава Росен Плевнелиев днес разговаря с лидера на най-голямата партия и премиер в оставка Бойко Борисов. След срещите с всички парламентарно представени формации, президентът ще свика извънреден Консултативния съвет по национална сигурност, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство. Бойко Борисов и днес заяви, че БСП и избраният за президент Румен Радев трябва да поемат отговорността за сформирането на служебен кабинет. Подробностите в репортажа на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:51, 17.11.2016
Чете се за: 01:30 мин.
У нас

Ден, след като парламентът прие оставката на кабинета, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и неговият заместник в партията Цветан Цветанов около час обсъждаха с държавния глава пътя за излизане от политическата криза.

Плевнелиев постави въпроса възможно ли е да бъде намерена друга формула за съставяне на правителство в рамките на този парламент, какви са разумните дати за предсрочни избори, както и какви неотложни задачи предстои да изпълни парламентът.

Росен Плевнелиев - президент на Република България: Конституцията много задължава държавния глава да потърси възможност чрез тези консултации, така че политическата криза да не прерасне в парламентарна криза. Тоест това, че имаме оставка на правителството да не доведе и до оставка на Народното събрание.

След срещата Борисов отново заяви, че спечелилите изборите БСП и Румен Радев имат подготвени хора за министри и могат веднага да влязат във властта.

- Г-н Борисов, дата за избори обсъдихте ли?

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: Не, аз нито искам да участваме, и това заявих и на президента, той има прекрасни взаимоотношения с новоизбрания президент, да седнат и да направят служебно правителство. Защото чисто технологично само ако си представите - едно служебно правителство с един премиер, друго с друг премиер, самото НСО с двама президенти, с две дами, с двама вицепрезиденти, просто това са огромни пари, те ще изнемогнат. Да седнат г-н Радев, БСП, да си дадат кабинет и да караме до следващите избори, когато и да са те.

Според Борисов БСП дезертира, ако не иска да поеме отговорност.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: Има една хубава приказка: Не си пожелавай жената на ближния, защото може да стане твоя. Г-н Радев си пожела цялата власт и Господ му я даде. Сега има възможност да пази граници, да вдига пенсии, да строи, да не строи, да прави "Белене", да ходи в Крим. Нищо няма лошо да се случи, ако те си поемат и това е най-демократичното, управлението. Преди 2 години вие мислите ли, че ми се управляваше с Радан Кънев, Валери Симеонов, с Първанов? - Не.
;

Борисов каза също, че предсрочните избори трябва да са по нови правила, съобразени с референдума.

Бойко Борисов - министър-председател в оставка: 2 и половина милиона са го подкрепили. Това което са надробили всичките политически сили, трябва да си го изсърбат сега.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че партията е понесла най-тежкото - оставка на кабинета. И отхвърли твърденията, че кметове на ГЕРБ също ще излязат от властта. Борисов каза също, че са направили всичко възможно бюджетът за догодина да се приеме.

Утре президентът ще разговаря с БСП. След срещи с 8-те парламентарни формации, Плевнелиев ще свика и Консултативния съвет. Едва тогава ще стартира и процедурата по връчване на мандати. И ГЕРБ, и БСП заявиха, че ще върнат мандата за съставяне на правителство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще засаждат нови кестенови гори край село Брежани
Ще засаждат нови кестенови гори край село Брежани
Шефът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър подаде оставка
Шефът на националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър подаде оставка